Πανδημία: Αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο τα κρούσματα βίας σε βάρος των ηλικιωμένων – Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ελλάδα

17-06-2021

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την κακοποίηση ηλικιωμένων σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα στα 6 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών βιώνουν κακοποίηση. Αυτό σημαίνει σχεδόν 141 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος, καθώς η κακοποίηση των ηλικιωμένων είναι μια από τις πιο κρυφές παραβιάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθελοντικός Οργανισμός «Γραμμή ζωής».

Όπως σημειώνει, η πανδημία COVID-19 έβαλε στο επίκεντρο τους ηλικιωμένους, με ανησυχητικές αναφορές για περιπτώσεις κακοποίησης και παραμέλησης τους στα ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο για το 2020, η Εθνική Γραμμή SOS 10-65 δέχθηκε 455 κλήσεις για καταγγελίες κακοποίησης ηλικιωμένων.

Πιο αναλυτικά, καταγγέλθηκαν 455 περιπτώσεις κακοποίησης ηλικιωμένων. Από αυτές 105 περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες και 350 περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες.

Η κακοποίηση προήλθε από:

Σύντροφος: 55 περιπτώσεις

Τέκνα: 215 περιπτώσεις

Μονάδες Φροντίδας Ηληκιωμένων: 35 περιπτώσεις

Οικείο περιβάλλον: 68 περιπτώσεις

Μη οικείο περιβάλλον: 57 περιπτώσεις

Φροντιστές: 25 περιπτώσεις

Σε ότι αφορά τη μορφή κακοποίησης, παραμέληση αφορούσαν 195 περιπτώσεις. Ακολουθούν η σωματική βία -160 περιπτώσεις, η οικονομική εκμετάλλευση -125 περιπτώσεις και η ψυχολογική βία -120 περιπτώσεις. Καταγράφηκαν και 5 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Ειδική αναφορά κάνει ο Οργανισμός στη δολοφονία ηλικιωμένης από τον εγγονό της, ενώ επανειλημμένα διακομίζονταν σε νοσοκομεία ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να  ζουν  χωρίς τον φόβο  πιθανής  ή  υπαρκτής  κακοποίησης, παραμέλησης ή γενικότερα  εκμετάλλευσης. Όλοι  έχουμε το  δικαίωμα να νιώθουμε και  να ζούμε με ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Οργανισμός.