γυναίκα που την έχει πιάσει πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος: Τι σημαίνει όταν πονάει το πίσω μέρος του κεφαλιού

Ο πονοκέφαλος μπορεί έχει πολλές αιτίες. Και να εμφανιστεί σε διαφορετικά σημεία του κεφαλιού και με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού: Όλες οι πιθανές αιτίες

Το είδος του πόνου, το σημείο που εστιάζεται και άλλα συμπτώματα που μπορεί να τον συνοδεύουν, μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαγνώσει τι ακριβώς προκαλεί τον πονοκέφαλό σας και πώς να τον αντιμετωπίσετε.

Πόνος στον αυχένα και στο πίσω μέρος του κεφαλιού

 • Αρθρίτιδα
  Ο πονοκέφαλος της αρθρίτιδας προκαλείται από φλεγμονή και οίδημα στην περιοχή του αυχένα. Συχνά προκαλεί πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και στον αυχένα. Η κίνηση του κεφαλιού προκαλεί συνήθως πιο έντονο πόνο. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από κάθε είδους αρθρίτιδα. Οι πιο συχνές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα.
 • Κακή στάση του σώματος
  Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού και του αυχένα. Η κακή στάση του σώματος δημιουργεί ένταση στην πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα. Αυτή η ένταση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Μπορεί να αισθανθείτε έναν θαμπό, παλλόμενο πόνο στην βάση του κρανίου.
 • Κήλη αυχενικού δίσκου
  Οι αυχενικοί δίσκοι ψηλά στην σπονδυλική στήλη (αυχένας) μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο σημείο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έναν τύπο πονοκεφάλου που ονομάζεται τραχηλογενής πονοκέφαλος (cervicogenic headache).
 • Ινιακή νευραλγία
  Η ινιακή νευραλγία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα νεύρα που εκτείνονται από τον νωτιαίο μυελό έως το τριχωτό της κεφαλής, είναι κατεστραμμένα. Είναι ένας πονοκέφαλος που συχνά συγχέεται με ημικρανία. Η ινιακή νευραλγία προκαλεί έντονο πόνο που ξεκινά από την βάση του κεφαλιού στον αυχένα και “κινείται” προς το τριχωτό της κεφαλής.

Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προς τα δεξιά: Αιτίες

Πονοκέφαλος τάσης

Οι πονοκέφαλοι τάσης είναι η πιο κοινή αιτία. Αυτοί οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται στο πίσω μέρος και προς την δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί να περιλαμβάνουν σφίξιμο στον αυχένα ή στο τριχωτό της κεφαλής. Εκδηλώνονται σαν ένας θαμπός, σφιχτός και περιοριστικός πόνος, που όμως δεν είναι παλλόμενος.

Πόνος στο πίσω μέρος του κεφαλιού και προς τα αριστερά: Αιτίες

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες μπορούν να εμφανιστούν με οποιοδήποτε επίκεντρο, αλλά πολλοί άνθρωποι τις βιώνουν στην αριστερή πλευρά, ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Η ημικρανία μπορούν να προκαλέσει:

 • πολύ έντονο, παλλόμενο πόνο
 • αύρα
 • ναυτία
 • εμετό
 • δακρύρροια
 • ευαισθησία στο φως ή/και στον ήχο

Πονοκέφαλος στο πίσω μέρος του κεφαλιού όταν ξαπλώνετε

Πονοκέφαλοι συμπλέγματος

Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος (cluster headaches) είναι σπάνιοι αλλά εξαιρετικά επώδυνοι. Άτομα με πονοκεφάλους συμπλέγματος αντιμετωπίζουν συχνά επεισόδια ανά τακτά διαστήματα. Αυτές οι περίοδοι μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.

Οι πονοκέφαλοι συμπλέγματος μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο πίσω μέρος ή στις πλευρές του κεφαλιού. Μπορεί να επιδεινωθούν όταν ξαπλώνετε.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Πονοκέφαλος: Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο

In this article