Αίμα: Πόσο υπάρχει σε όλο μας το σώμα;

άντρας που έχει τρυπήσει το χέρι του και βγαίνει αίμα
21-06-2021

Πολλοί φοβούνται όταν δουν αίμα. Δεν θα έπρεπε. Το αίμα είναι αυτό που μας κρατά στη ζωή. Είναι αυτό που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας, μας υποστηρίζει με οξυγόνο και μας προστατεύει από μολύνσεις. Η διατήρησή του μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες μας είναι ιδανική. Και η απώλειά του θα προκαλούσε κατανοητό άγχος.

Πόσο αίμα μεταφέρει ένας μέσος ενήλικας;

Ένας ενήλικας ανά πάσα (φυσιολογική) στιγμή φέρει μέσα του περίπου 3,8 λίτρα αίματος. Για την ακρίβεια αυτό κυμαίνεται μεταξύ 4,5- 5,6 λίτρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δρ Daniel Landau. Αιματολόγος και ογκολόγος στο LiveScience το 2016. Για ορισμένους ενήλικες, αυτό ισοδυναμεί με περίπου οκτώ έως 10 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους. Ο συνολικός όγκος αίματος παραμένει σταθερός από περίπου την ηλικία των 6 ετών. Τα μωρά από την άλλη, φέρουν πολύ λιγότερο αίμα -περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού.

Πόσο μπορούμε να χάσουμε;

Έστω και μια μικρή απώλεια από αυτό, λοιπόν, και το σώμα θα αρχίσει να παρατηρεί την απουσία του. Σκεφτείτε ότι οι αιμοδότες συνήθως δίνουν περίπου μισό λίτρο τη φορά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα. Ωστόσο, αν κάποιος τραυματισμός οδηγήσει στην απώλεια 1,5- 1,8 λίτρων αίματος, βρίσκεται σε αιμορραγία κατηγορίας 3 και σε αυτήν την περίπτωση η μετάγγιση αίματος θεωρείται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης από την παραπάνω απώλεια αίματος είναι το γεγονός ότι η καρδιά δεν μπορεί να διατηρήσει την αρτηριακή της πίεση. Ο λόγος, μάλιστα, που κάποιος γίνεται χλωμός όταν χάνει αίμα είναι επειδή το σώμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αγγειοσυστολή για να εκτρέψει ό,τι έχει απομείνει σε ζωτικά όργανα.

Ένα άτομο, λοιπόν, 90 κιλών θα μεταφέρει πολύ περισσότερο αίμα από ένα άτομο 45 κιλών και θα μπορούσε πιθανότατα να χάσει περισσότερο από αυτό χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ο όγκος του αίματος δεν σχετίζεται πλήρως με το σωματικό βάρος και μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη σύνθεση του σώματος. Εάν για παράδειγμα ένα άτομο έχει περισσότερο λίπος από τον άπαχο ιστό ή το αντίστροφο, θα επηρεάσει το αγγειακό του σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Αυτές είναι οι τροφές που απομακρύνουν τις τοξίνες από το αίμα