Πλησιάζει η απελευθέρωση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

22-06-2021

Την ερχόμενη Πέμπτη 24 Ιουνίου, είναι η μέρα κατά την οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αποφασίσει να δώσει “πράσινο φως” για να πετάξουμε όλοι τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Ενδέχεται μάλιστα η συνεδρίαση να γίνει νωρίτερα, δηλαδή αύριο Τετάρτη, εξαιτίας του καύσωνα.

Η απόφαση θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάργηση της χρήσης της μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς το μέτρο δεν είναι δυνατόν να επιτηρηθεί

Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό, για παράδειγμα η μάσκα θα είναι υποχρεωτική. Σε αυτούς τους χώρους συμπεριλαμβάνονται τα γήπεδα, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα μέσα μεταφοράς κ.α.

Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους για τους εμβολιασμένους

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με την καλή εμβολιαστική και επιδημιολογική πορεία που έχουμε θα μπορούσαμε χωρίς σκέψη να βγάλουμε από τώρα τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, (μόνο οι εμβολιασμένοι). Ωστόσο, το μέτρο είναι δύσκολο να επιτηρηθεί από πλευράς Πολιτείας, καθώς θα χρειάζεται ειδική μέριμνα έτσι ώστε να μπορούν για παράδειγμα να σκανάρονται τα barcode των πιστοποιητικών εμβολιασμού για να διαπιστώνεται η γνησιότητά τους.

Όταν θα είναι έτοιμο αυτό το τεχνικό κομμάτι, το μέτρο θα μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα, όπως αναφέρουν επιστήμονες.