Κορωνοϊός: Μάσκα εντοπίζει τον κορωνοϊό μέσα σε 90 λεπτά

γυναίκα που φοράει μάσκα με την οποία μπορεί να διαγνωστεί ο κορωνοϊός
30-06-2021

Μέχρι σήμερα φορούσαμε μάσκα για να μην μεταδίδεται ο κορωνοϊός. Τώρα, επιστήμονες από το ΜΙΤ και το Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτιαξαν μια πρωτοποριακή μάσκα προσώπου. Αυτή, μπορεί μέσα σε περίπου 90 λεπτά να κάνει ακριβή διάγνωση αν αυτός που τη φοράει, έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Η μάσκα που τον εντοπίζει

Η διαγνωστική μάσκα έχει ειδικούς μικροσκοπικούς βιοαισθητήρες. Αυτοί αναλύουν την αναπνοή. Η μάσκα και είναι τόσο ευαίσθητη και ακριβής όσο ένα μοριακό τεστ PCR για τον κορωνοϊό και τόσο γρήγορη όσο ένα rapid τεστ αντιγόνου, σύμφωνα με τους δημιουργούς της.

Η διαγνωστική αυτή τεχνολογία άρχισε να αναπτύσσεται το 2015 και εξελίχτηκε προοδευτικά. Η ίδια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί γενικότερα για να δημιουργηθούν υφάσματα και ρούχα που να ανιχνεύουν κι άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Για παράδειγμα οι ιοί γρίπης, Έμπολα, Ζίκα κ.α

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αισθητήρες που μπορούν να διαγνώσουν ιούς, είναι δυνατό να ενσωματωθούν όχι μόνο σε διάφορες μάσκες προσώπου, αλλά επίσης σε ποδιές εργαστηρίου και σε άλλα ρούχα. Παρέχουν λοιπόν ένα νέο τρόπο για να παρακολουθείται η έκθεση των εργαζομένων στο βιοϊατρικό τομέα σε διάφορες απειλές για την υγεία τους.

Τι λένε οι ειδικοί

«Δείξαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια ευρεία γκάμα αισθητήρων συνθετικής βιολογίας για να ανιχνεύουμε ιούς ή βακτήρια, καθώς και τοξικά χημικά, όπως οι νευρικές τοξίνες. Προσβλέπουμε ότι έτσι θα δημιουργήσουμε φορετούς βιοαισθητήρες επόμενης γενιάς για διασώστες, υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό». Αυτά, δήλωσε ο κύριος ερευνητής, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής Τζέημς Κόλλινς του ΜΙΤ. «Ουσιαστικά συρρικνώσαμε ένα ολόκληρο διαγνωστικό εργαστήριο σε ένα μικρό αισθητήρα συνθετικής βιολογίας που λειτουργεί σε οποιαδήποτε μάσκα προσώπου και συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια των μοριακών τεστ PCR με την ταχύτητα και το χαμηλό κόστος των τεστ αντιγόνου. Πέρα από τις μάσκες, οι προγραμματίσιμοι αισθητήρες μας μπορούν να ενσωματωθούν σε άλλα υφάσματα», δήλωσε ο δρ Πίτερ Νγκουγιέν του Χάρβαρντ.

Οι αισθητήρες είναι τοποθετημένοι στο εσωτερικό της μάσκας. Κι αναλύουν την αναπνοή του χρήστη. Μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά βούληση από αυτόν που τη φοράει. Τα αποτελέσματα της διάγνωσης φανερώνονται μόνο στο εσωτερικό της μάσκας. Κι αυτό, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Όταν οι αισθητήρες τοποθετούνται στο εξωτερικό μέρος της μάσκας, τότε μπορούν να ανιχνεύσουν τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον. Στο μέλλον αναμένεται ότι μικροσκοπικές οπτικές ίνες θα ενσωματωθούν στους αισθητήρες. Κι όταν γίνεται ανίχνευση μικροβίων ή τοξινών, τα αντίστοιχα ψηφιακά σήματα θα στέλνονται σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου(app).

Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική πατέντα για την τεχνολογία τους και αναζητούν εταιρεία για να συνεργαστούν, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τους αισθητήρες τους. Η διαγνωστική μάσκα προσώπου αναμένεται να είναι η πρώτη εμπορική εφαρμογή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι διατροφικές διαταραχές στους εφήβους μέσα στην πανδημία