Εμβολιασμοί: «Πρεμιέρα» στην Κρήτη των κινητών μονάδων για «πόρτα – πόρτα» εμβολιασμούς – Το σχέδιο για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
06-07-2021

Σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας από την έλευση της πανδημίας προχωρά η κυβέρνηση. Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε ορισμένες περιοχές, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, προειδοποιούν οι ειδικοί. Μοναδικό όπλο μας οι εμβολιασμοί, που θα πρέπει να «τρέξουν» καθώς οι ειδικοί ήδη μιλούν για επέλαση του 4ου πανδημικού κύματος.

Χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται έντονη δραστηριότητα του ιού το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Στη σκιά και της μετάλλαξης Δέλτα, στην Κρήτη ξεκινά από σήμερα ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενημερώνει τους κατοίκους των περιοχών και ακολούθως κινητά συνεργεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», θα καλύψουν συγκεκριμένες μέρες στις περιοχές αυτές.

Κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου σχετικά για τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τους θανάτους λόγω covid, προκύπτει ότι το 99% είναι ανεμβολίαστοι.

Την ίδια ώρα, οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας, ξεπέρασαν το όριο των τεσσάρων εκατομμυρίων. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8,8 εκατ. εμβολιασμοί.

«Κάθε μέρα, χιλιάδες Έλληνες γίνονται μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Κλείσε κι εσύ το ραντεβού σου», ανέφερε ο πρωθυπουργός  με ανάρτησή του εχθές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων αποφασίστηκε χθές σε  ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, στην  οποία συζητήθηκε και  το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση των προστίμων.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, ακόμα και για αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη παράβαση,  χωρίς προειδοποίηση, και με υψηλά πρόστιμα.

Επίσης, εξετάζεται ένα «ηθικό μπόνους» για τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα. Συγκεκριμένα, θα ανακοινώνονται στο διαδίκτυο λίστες με τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και με εκείνες που τα παραβιάζουν.