Έξαρση κρουσμάτων: Στο «τραπέζι» πλέγμα μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας – Δράσεις για επιτάχυνση των εμβολιασμών

07-07-2021

Νέο πλέγμα μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας και την επιτάχυνση των εμβολιασμών σχεδιάζουν οι αρμόδιοι, σε επιστημονικό αλλά και κυβερνητικό επίπεδο. Η έξαρση κρουσμάτων, η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αρκετές περιοχές της χώρας, φέρνουν πιο κοντά νέα περιοριστικά μέτρα.

Στο πεδίο των εμβολιασμών, εκκινούν άμεσα σειρά δράσεων για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος σε περιοχές όπου η συμμετοχή είναι χαμηλή. Ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτίσει σχέδιο για την αφύπνιση των τοπικών κοινωνιών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της «Ελευθερίας» παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού και στον τόπο διακοπών μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Ο πολίτης καταχωρίζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα του προορισμού του θα μπορεί να πραγματοποιεί εκεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου του.

Την ίδια ώρα, έχουν «ενεργοποιηθεί» και οι εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Η αρχή έγινε χθες από την Κρήτη με τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης να χαρακτηρίζονται θετικά.

Τις επόμενες ημέρες θα εκκινήσουν και οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών, για πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Ταυτόχρονα, στο «τραπέζι» των λοιμωξιολόγων βρίσκεται η επαναφορά περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ολική επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και για όλους τους πολίτες, όπως ίσχυε και πριν από δύο εβδομάδες.

Εκτός από την επαναφορά της μάσκας, στο τραπέζι έχουν πέσει η απαγόρευση (μερική) της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, αλλά και η απαγόρευση της μουσικής σε μπαρ και καφέ. Στην παρούσα φάση, πάντως, οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι εστιασμένες στις περιοχές με υπερέκθεση στον ιό, αλλά και στον τομέα της διασκέδασης.

Επιπλέον, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν την επέκταση των ελέγχων -αρνητικό μοριακό έλεγχο προ 72 ωρών και αρνητικό rapid test προ 48ωρών- για τις μετακινήσεις των ανεμβολίαστων πολιτών και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα.