Εμβολιασμός: «Συναγερμός» στη κυβέρνηση για 82 δήμους με ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
07-07-2021

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για 82 δήμους στους οποίους η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή. Συνολικά, από τους 332 δήμους όλης της χώρας, ένας στους τέσσερις, έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω του 30%.

Από τους 82 αυτούς δήμους, οι 50 εμφανίζουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης κάτω από το 25%. Πρόκειται για δήμους που ο πληθυσμός τους κυμαίνεται από 10.000 έως 50.000 κατοίκους.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής τόνισε πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός «σε κάποιους χώρους, είναι αναγκαίος» δίνοντας ως παράδειγμα τον κλάδο των υγειονομικών αλλά και την εστίαση.

«Είναι προφανές ότι πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος εμβολιασμένος σε έναν τέτοιο χώρο και να μην είναι εμβολιασμένος αυτός που τον σερβίρει» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο εμβολιασμός ήταν υποχρεωτικός προκειμένου να μπει κανείς σε κέντρα διασκέδασης, δεν θα είχαμε κρούσματα ή εάν υπήρχαν, αυτά θα ήταν μηδαμινά.

«Είμαστε σε φάση έξαρσης της νόσου», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν είναι τέταρτο κύμα αλλά μπορεί να θεωρηθεί η αρχή του». Και τόνισε πως εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτή τη δυνατότητα του νέου στελέχους να μεταδίδεται τόσο εύκολα.

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα σχετίζεται τόσο με την εμφάνιση της μετάλλαξης όσο και με την χαλάρωση του κόσμου ως προς την τήρηση των μέτρων.

Παράλληλα επεσήμανε την αναγκαιότητα του να εμβολιαστεί ο πληθυσμός αφού παράλληλα με τον συγχρωτισμό, δεν υπάρχει η προστασία η οποία παρέχεται τόσο με τον εμβολιασμό όσο και με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας.