Κορωνοϊός: Πόσο κινδυνεύει η καρδιά των εφήβων

ασθενείς που τους έχει χτυπήσει ο κορωνοϊός μέσα στο νοσοκομείο
02-08-2021

Οι έφηβοι έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο φλεγμονής της καρδιάς τους λόγω της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός, από ό,τι μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτό έδειξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές είχαν επικεφαλής τον δρα Μάντελ Σίνγκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Κλίβελαντ. Κι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv.

Οι ειδικοί πήραν τα ιατρικά αρχεία 7.300 κοριτσιών και 6.800 αγοριών ηλικίας 12 έως 17 ετών που είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Τα συνέκριναν με ανάλογο αριθμό συνομηλίκων τους που είχαν εμφανίσει παρενέργειες μετά από εμβόλιο mRNA.

Κορωνοϊός: 21 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο κίνδυνος για μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα στα έφηβα κορίτσια με Covid-19 ήταν 21 φορές μεγαλύτερος. Σε σχέση πάντα με τον συνδυασμένο κίνδυνο μετά από την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Μεταξύ των εφήβων αγοριών ο κίνδυνος για φλεγμονή της καρδιάς ήταν σχεδόν εξαπλάσιος στην περίπτωση της Covid-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους σχετικά με την πιθανότητα μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας πρέπει να γνωρίζουν ότι η ασφαλέστερη επιλογή είναι ο εμβολιασμός» δήλωσε ο Σίνγκερ.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας για τους έφηβους που αρρωσταίνουν από Covid-19». Αυτά τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής Ντέιβιντ Κέλμπερ.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, στα 12α γενέθλια της κόρης μου πήγαμε να την εμβολιάσουμε κατά της Covid-19. Και να σιγουρευτούμε ότι θα είναι προστατευμένη. Πρέπει επίσης για να προστατεύσουμε έτσι και άλλα μέλη της οικογένειάς μας. Με την άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού να κυκλοφορεί και ενόψει του νέου σχολικού έτους, είναι καλή η στιγμή τώρα να δοθεί στους γονείς η διαβεβαίωση ότι ο εμβολιασμός είναι πιο ασφαλής για τα παιδιά τους, από ό,τι αν αρρωστήσουν λόγω Covid-19», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Τα υποκείμενα νοσήματα που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο στους νέους