Άδωνις Γεωργιάδης: Τα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να έχουν δικό τους προϋπολογισμό

ADONIS_GEORGIADIS
12-04-2024

Ως δύσκολη άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής χαρακτήρισε ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης το γεγονός ότι υπάρχουν περιορισμένοι πόροι για την φαρμακευτική πολιτική στη χώρα, την ίδια ώρα που είναι συνεχώς αυξανόμενες οι ανάγκες λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και της αύξησης της καινοτομίας σε προηγμένα φάρμακα.

«Θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μεταφορά θεραπειών σε φθηνότερα φάρμακα για να μείνουν χρημάτα ώστε να επενδυθούν στην καινοτομία και να παίρνει το ακριβό φάρμακο αυτός που πραγματικά το χρειάζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας για την αύξηση των τιμών στα γενόσημα-φθηνά φάρμακα και τη μετακύληση στους ασθενείς του επιπλέον κόστους, ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι αν δε γινόταν αυτό θα συνεχίζαμε να έχουμε μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων καθώς το 90% των ελλείψεων αφορά φάρμακα κόστους 10 με 15 ευρώ. «Δεν τους συμφέρει να τα πουλάνε στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι «τα καινοτόμα φάρμακα θα πρέπει να έχουν έναν δικό τους προϋπολογισμό, με γνώμονα πάντα το γεγονός ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει χωρίς το φάρμακο που χρειάζεται». Όπως τόνισε, «είναι αδιανόητο ένας ασθενής να μην έχει το φάρμακό του με υπαιτιότητα ενός υπουργού».

Τρύφων: Η καινοτομία θα πρέπει να υπάρχει αλλά με “κόφτες”

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θ. Τρύφων είπε ότι θα είναι καθοριστικά τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια για το πώς ακριβώς και πού θα κινηθεί η Ευρώπη και η Ελλάδα στον χώρο του φαρμάκου. Η πρόσβαση του ασθενούς είναι το ζητούμενο για όλους μας αλλά, όπως φαίνεται, έχουμε μία συνεχώς αυξανόμενη δαπάνη για το φάρμακο. Όπως επεσήμανε, «από το 2014 έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος στις συνταγές για φάρμακα και παράλληλα έχει αυξηθεί κατά 40% με 50% ο μέσος όρος του κόστους των συνταγών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ είπε ότι η καινοτομία θα πρέπει να μπει και να υπάρχει αλλά με κόφτες, και να δοθούν κίνητρα για να αυξηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη. Ο ίδιος έκανε λόγο για ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κάτι που αποδείχτηκε στην πανδημία καθώς τρεισήμισι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες έλαβαν εγχώρια φάρμακα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δ. Δέμος διευκρίνισε ότι κανείς δεν είναι αντίθετος στο να μπαίνουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι «χωρίς τη βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία, καθώς με τα γενόσημα φάρμακα εξοικονομούνται πόροι που διατίθενται για να μπορούν να χορηγούνται τα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία χρειάζονται ορισμένοι ασθενείς». Ο Δ. Δέμος είπε ότι «πιέστηκε» τόσο πολύ η τιμή των γενόσημων ώστε να μην υπάρχουν γενόσημα στην πανδημία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μιλώντας για το σήμερα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία είπε ότι «είναι πολύ πιο δυνατή από ποτέ, καθώς εφαρμόζει ιδέες που τις επεξεργάζεται εδώ και μία δεκαετία». Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά πλέον γίνονται σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή πρώτων υλών αλλά και βιοτεχνολογικών προϊόντων.