Αφήνει ένα ΠΕΔΥ και τρεις καυτές πατάτες

26-12-2016

«Ή θα παραμείνει στο υπουργείο ή θα πάει σπίτι του» έλεγε λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός στο Healthview, πρόσωπο πολύ κοντά στον μέχρι χθες υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Έτσι παρά τις φήμες ότι τον κο Γεωργιάδης «τον θέλουν οι εφοπλιστές στο υπουργείο Ναυτιλίας)» και παρά τα όσα ακούγονταν για επιθυμία της τρόικας να παραμείνει στο υπουργείο υγείας και να συνεχίσει το έργο του, τελικά ο Άδωνις Γεωργιάδης πάει σπίτι του. Μάλιστα ήταν ο πρώτος στον οποίο τηλεφώνησε ο κος Σαμαράς και ζήτησε να τον δει για να τον ευχαριστήσει για τη θητεία του στο υπουργείο. Φυσικά επιβεβαιώθηκε και ο παλιός καλός φίλος του υπουργού αφού ο κος Γεωργιάδης αρνήθηκε να αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου που του πρότεινε ο πρωθυπουργός (για να του χρυσώσει το χάπι;) και επέλεξε «σπίτι».

 Η αλήθεια είναι ότι για το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον κο Γεωργιάδη είναι ότι δε δούλεψε σκληρά τους μήνες παραμονής του στο υπουργείο. Προσηλωμένος αυστηρά στους μνημονιακούς στόχους, αεικίνητος και ακούραστoς από το πρωί μέχρι το βράδυ, ο κος Γεωργιάδης  ήταν παντού και πάντοτε. Αποτελέσματα της πολιτικής του την οποία φυσικά δε χάραξε μόνος του αλλά υπηρέτησε με αφοσίωση, είναι τα μεγάλα μέτωπα που άνοιξε με δύο πολύ ισχυρούς κλάδους, αυτούς των γιατρών και των φαρμακοποιών. Αυτά τα μέτωπα σύμφωνα με πολλούς, είναι που του στοίχισαν και την παραμονή του στο υπουργείο.

Τώρα, ο Άδωνις φεύγει, αφήνοντας πίσω του «ένα ΠΕΔΥ» και ίσως το μόνο που πρέπει να τον παρηγορεί, είναι ότι το αφήνει στα χέρια του πολιτικού του φίλου Μάκη Βορίδη. Εκτός όμως από το ΠΕΔΥ αφήνει και άλλα… στον κο Βορίδη. Έτσι ο νέος υπουργός παίρνει κληρονομιά εκτός από το ΠΕΔΥ που ούτε «να μπουσουλήσει ακόμη δε μπορεί», τα δύσκολα προβλήματα που θα πρέπει αυτός να επιλύσει άμεσα.

 Πρώτο από αυτά, είναι η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% που ζητάει η τρόικα, προαπαιτούμενο μάλιστα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Οι φαρμακοποιοί τηρούν στάση αναμονής και από ότι φαίνεται η απόφαση του κου Γεωργιάδη να επιτρέψει την πώληση των ακριβών φαρμάκων και πάλι από τα φαρμακεία τρεις μέρες, πριν από τις εκλογές δεν τους ήταν αρκετή.

  Έπειτα με το καλημέρα ενδεχομένως ο νέος υπουργός να έχει να αντιμετωπίσει και μία επίσχεσης εργασίας εκ μέρους των ιδιωτικών κλινικών οι οποίες διαμαρτύρονται ότι εξαιτίας rebate και clawback αναγκάζονται να επιστρέφουν το 45% του τζίρου τους.  

 Τέλος ο κος Γεωργιάδης θα πρέπει να επιλύσει ένα μεγάλο και δύσκολο γρίφο, συγκεκριμένα πως θα καταφέρει το υπουργείο να καλύψει τη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κάτι που έχει βάλει ως όρο η τρόικα χωρίς όμως να δέχεται καμία αλλαγή στο ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που παραμένει στο στενάχωρο 2 δις.