Άγχος: Μπορεί να προκαλέσει όντως διάρροια;

κρίση πανικού άγχος
13-09-2023

Όσοι ζουν με το άγχος θα έχουν παρατηρήσει σίγουρα πως κάθε φορά που αγχώνονται τους πιάνουν και οι εντερικές διαταραχές. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά οι κρίσεις άγχους μπορούν όντως να δημιουργήσουν προβλήματα και στο πεπτικό σύστημα.

Το άγχος είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει σημαντική ανησυχία, νευρικότητα ή φόβο. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας.

Για μερικούς ανθρώπους, η ανησυχία ότι μπορεί να έχουν διάρροια σε μια άγνωστη τοποθεσία προσθέτει στο υπάρχον άγχος. Είναι, όμως, δυνατόν να διαχειριστείς αυτό το σύμπτωμα και να μειώσεις τον αντίκτυπό του στη ζωή σου.

Γιατί συμβαίνει η διάρροια από το άγχος

Από τη δεκαετία του 1940, οι ερευνητές γνώριζαν ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει εντερικές κράμπες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της σύνδεσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου μας, γνωστής ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου.

Ο άξονας αυτός συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το εντερικό νευρικό σύστημα (ENS), το οποίο λειτουργεί ως το νευρικό σύστημα του εντέρου σου. Το ENS βοηθά στη ρύθμιση των διεργασιών στο γαστρεντερικό σου (GI), αλλά επηρεάζει επίσης τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά σου μέσω της σύνδεσής του με τον εγκέφαλό σου.

Όταν είσαι αγχωμένη, οι χημικοί αγγελιοφόροι μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλό σου στο έντερό σου. Το έντερό σου μερικές φορές ανταποκρίνεται σε αυτά τα σήματα με σωματικά συμπτώματα, όπως διάρροια, ναυτία ή δυσκοιλιότητα.

Όλοι βιώνουν άγχος, το οποίο είναι μια τυπική ανθρώπινη αντίδραση στις καταστάσεις της ζωής, και όλοι μπορεί περιστασιακά να εμφανίσουν διάρροια από στρες. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ άγχους και στρες. Εάν αντιμετωπίζεις στρες για παρατεταμένη περίοδο, αυτό είναι μια μορφή άγχους. Εξαιτίας του, μπορεί να παρουσιάζεις χρόνιες κρίσεις διάρροιας.

Αυτή η σύνδεση εμφανίζει διττή λειτουργία. Εάν έχεις πεπτικά προβλήματα ή άλλα προβλήματα στο γαστρεντερικό σου σύστημα, μπορεί να παρουσιάσεις ψυχολογικά συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να επιδεινώσουν τα πεπτικά σου συμπτώματα. Ένας φαύλος κύκλος επομένως.

Άγχος και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Εάν εμφανίζεις τακτικά διάρροια από το άγχος και την αγωνία, ίσως αξίζει να αποκλείσεις το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Πολλοί άνθρωποι έχουν και άγχος και IBS. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το IBS συνήθως συνυπάρχει με το άγχος και την κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, περίπου το 60% των ανθρώπων που ζουν με άγχος ή κατάθλιψη έχουν χρόνια εντερικά προβλήματα, όπως το IBS.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα άτομα που αναπτύσσουν IBS μπορεί να έχουν υπερβολικά ευαίσθητο έντερο. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος όταν καταναλώνεις κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίζεις άγχος ή άλλη συναισθηματική δυσφορία.

Το άγχος και το στρες μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS, σύμφωνα με όσα έδειξε η έρευνα. Με άλλα λόγια, όπως μπορεί να αντιμετωπίσεις αυξημένη γαστρεντερική δυσφορία ως αποτέλεσμα άγχους, η ζωή με IBS μπορεί να επιδεινώσει τη διάθεση και τα συναισθηματικά συμπτώματα. Πού καταλήγουμε ξανά; Φαύλος κύκλος.

Ποια είναι τα σημάδια

Τα κοινά συμπτώματα του IBS περιλαμβάνουν:

  • πόνο και δυσφορία στην κοιλιά σου που δεν υποχωρεί ή επανέρχεται
  • κράμπες στο στομάχι
  • αυξημένα αέρια
  • διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλασσόμενη διάρροια και δυσκοιλιότητα
  • συμπτώματα που χειροτερεύουν όταν καπνίζεις, καταναλώνεις πολλή καφεΐνη ή καταναλώνεις ορισμένα τρόφιμα, όπως γαλακτοκομικά, κόκκινο κρασί ή προϊόντα σίτου μεταξύ άλλων.

Εάν έχεις αυτά τα συμπτώματα για 3 μήνες ή περισσότερο, μπορεί να έχεις IBS.

Πώς να το διαχειριστείς

Η λήψη βοήθειας για το άγχος μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στα ψυχικά όσο και στα σωματικά σου συμπτώματα. Η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι ένα καλό πρώτο βήμα.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, είτε πρόκειται για θεραπεία είτε για συνδυασμό θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Μερικοί άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερικού συστήματος και άγχος ή κατάθλιψη διαπιστώνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά βοηθούν και στις δύο ομάδες συμπτωμάτων.

Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν επίσης να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα συμπτώματα του άγχους. Μερικές συμβουλές που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διάρροια και άλλα στομαχικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • αποφυγή αλκοόλ και καπνού
  • μείωση της πρόσληψης καφεΐνης
  • να παραμένεις ενυδατωμένη
  • να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά
  • να κάνεις τακτική άσκηση

Η κατανάλωση τσαγιού με βότανα όπως το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το νευρικό σου σύστημα και κατ’ επέκταση το έντερό σου. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζεις πώς να αντιμετωπίζεις το άγχος και το στρες όταν το βιώνεις. Εάν εργάζεσαι με έναν θεραπευτή, μπορεί να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις μεθόδους αντιμετώπισης.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Όταν αρχίσεις να νιώθεις το στομάχι σου να αναστατώνεται, οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να σε βοηθήσουν:

  • Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να αναπνεύσεις. Η αργή, βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και μπορεί να ηρεμήσει το στομάχι σου.
  • Κάνε ένα σύντομο, γρήγορο περπάτημα.
  • Δοκίμασε κάποιες διατάσεις σε εσωτερικούς χώρους, γιόγκα ή διαλογισμό εάν δεν μπορείς να βγεις έξω.
  • Αφιέρωσε λίγο χρόνο για αυτοφροντίδα. Τι θα έλεγες σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που αντιμετωπίζει την ίδια αγχωτική κατάσταση; Πες τα ίδια λόγια στον εαυτό σου.
  • Δοκίμασε μια άσκηση χαλάρωσης.
  • Απευθύνσου σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Το να ακούς από κάποιο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει και αγαπάς μια συμβουλή μπορεί να σου υπενθυμίσει την υποστήριξη στη ζωή σου και τη βοήθεια που θα σε κάνει να δεις τις δύσκολες καταστάσεις ως λιγότερο δύσκολες.
  • Δοκίμασε μια τεχνική γείωσης. Εάν το άγχος δυσκολεύει την εστίαση σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου, οι τεχνικές γείωσης μπορούν να σε ηρεμήσουν και να σε κρατήσουν “παρών”.
  • Σε μεγαλύτερη κλίμακα, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κάνεις καταγραφή των καθημερινών σου εργασιών, τόσο στο σπίτι όσο και στην εργασία. Αν νιώθεις ότι καταπονείσαι, αφιέρωσε χρόνο για να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Αναρωτήσου αν είναι απαραίτητα ή αν υπάρχει κάτι που προσθέτει περιττό άγχος στη ζωή σου.

Μπορεί η αυξημένη αυτοφροντίδα ή ο καταμερισμός των ευθυνών να μειώσει το φορτίο σου; Μερικές φορές, η προσεκτική ματιά σε όλα όσα αντιμετωπίζεις μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις νέους τρόπους για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις. Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να εμπλέξεις έναν έμπιστο συνάδελφο ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο στη διαδικασία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Κατάθλιψη και άγχος αυξάνουν τον κίνδυνος