Άγχος: Πώς επηρεάζει την αντρική γονιμότητα

άγχος
15-09-2024
Μέχρι σήμερα μας έλεγαν οι ειδικοί πως το άγχος επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως οι αλλαγές στην κινητικότητα του σπέρματος προκαλούνται αφού περάσει το στρες και όχι όσο το νιώθουν οι άνδρες.

Τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, υπήρξε μια αξιοσημείωτη πτώση στην ποιότητα του σπέρματος, η οποία συνδέεται με το στρες και περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Άγχος και γονιμότητα

Αυτή η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, προσδιορίζει πώς το στρες επηρεάζει την ικανότητα του σπέρματος να κινείται μέσω του αναπαραγωγικού συστήματος μιας γυναίκας για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο (κινητικότητα).

Οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στα εξωκυτταρικά κυστίδια (EVs), μικρά σωματίδια που απελευθερώνονται από την ανδρική αναπαραγωγική οδό και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και την ωρίμανση του σπέρματος. Αυτές οι αλλαγές συνέβησαν μετά το πέρας του στρεσογόνου παράγοντα, όχι κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου έντονου στρες.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σημαντική, εξαρτώμενη από το χρόνο αύξηση στην κινητικότητα του σπέρματος μετά από αντιληπτό στρες, το οποίο ευθυγραμμίζεται με προηγούμενες μελέτες για αλλαγές στο microRNA στο ανθρώπινο σπέρμα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αυτή η χρονική στιγμή, όπου η λειτουργία του σπέρματος βελτιώνεται μετά το στρες, μπορεί να είναι εξελικτικά ευεργετική για την αύξηση των ποσοστών γεννήσεων, ιδιαίτερα μετά από δύσκολες περιόδους, όπως η πανδημία της COVID».

Τι λένε οι ειδικοί

«Φανταστείτε ότι έχετε ένα αυτοκίνητο που δυσκολεύεται να ανέβει μια απότομη ανηφόρα. Όταν ο κινητήρας πιέζεται, το αυτοκίνητο γίνεται λιγότερο αποδοτικό. Ωστόσο, με λίγο περισσότερο γκάζι, μπορείτε να ενισχύσετε τη συνολική απόδοση. Ακριβώς όπως το αυτοκίνητό σας γίνεται πιο αποτελεσματικό υπό πίεση, με τις σωστές ρυθμίσεις, τα κύτταρα βελτιώνουν την παραγωγή ενέργειας και την κίνησή τους όταν υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν στρες», αναφέρει η ερευνητική ομάδα.

Ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε στους άνδρες, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία της διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα και των δύο φύλων.

Καθώς το στρες είναι ένα αναπόσπαστο και αναπόφευκτο μέρος της καθημερινής ζωής, η κατανόηση των επιπτώσεών του στην αναπαραγωγή, είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της γονιμότητας και την αντιμετώπιση ευρύτερων οικολογικών επιπτώσεων στα απειλούμενα είδη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρδιά: Αυξημένος κίνδυνος για άγχος, κατάθλιψη στις γυναίκες που παθαίνουν ανακοπή