Δεν μπορούμε να φανταστούμε καλοκαιρινές σαλάτες χωρίς αγγούρια. Προσθέτουν γεύση και δροσιά. Έχουν όμως και ευεργετικές ιδιότητες. Ποιες είναι αυτές;
Είναι γεμάτα νερό, βιταμίνες, φυτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.
Μετάξυ άλλων, προσφέρουν ενυδάτωση, συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους, βοηθάουν στη μείωση του σακχάρου, βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
Τα 6 οφέλη που έχουν τα αγγούρια
… σύμφωνα με ειδικούς από το Health Line.
1. Έχουν θρεπτικά συστατικά
Το αγγούρι έχει λίγες θερμίδες αλλά περιέχει πολλές σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο ωμό αγγούρι με τη φλούδα (301 γραμμάρια) περιέχει περίπου:
- Θερμίδες: 45
- Ολικά λιπαρά: 0,3 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 11 γραμμάρια
- Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
- Ίνες: 1,5 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 8 γραμμάρια
- Βιταμίνη K: 49 μικρογραμμάρια
- Μαγνήσιο: 39 μικρογραμμάρια
- Κάλιο: 442 χιλιοστόγραμμα
- Μαγγάνιο: 0,2 χιλιοστόγραμμα
2. Περιέχουν αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα. Το αγγούρι περιέχει φλαβονοειδή και τανίνες, ενώσεις που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
3. Ενυδατώνουν
Το νερό είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Περίπου το 96% του αγγουριού αποτελείται από νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών ενυδάτωσης.
4. Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Με μόλις 16 θερμίδες ανά φλιτζάνι (104 γραμμάρια), το αγγούρι προσφέρει θρεπτικά συστατικά και γεύση χωρίς πολλές θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλει επίσης στη μείωση του βάρους.
5. Μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το αγγούρι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο και να προστατεύσει από επιπλοκές του διαβήτη, ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του σε αυτόν τον τομέα.
6. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου
Η ενυδάτωση μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Το αγγούρι περιέχει νερό και φυτικές ίνες, όπως πηκτίνη, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Πως να φάμε σωστά στις διακοπές