Αλάτι: Πώς επηρεάζει τα κιλά σας

αλατιέρα γεμάτη αλάτι επάνω στο τραπέζι
04-09-2022

Oι τροφές πλούσιες σε αλάτι μας κάνουν να διψάμε. Και φυσικά μας αναγκάζουν να πιούμε περισσότερο νερό. Μπορεί όμως το αλάτι να αυξήσει την επιθυμία για φαγητό με αποτέλεσμα την αύξηση των κιλών σας;

Αλάτι και βάρος

Αρκετές πρόσφατες μελέτες ρίχνουν φως στον μέχρι τώρα άγνωστο ρόλο του αλατιού στην αύξηση βάρους.

«Μέχρι τώρα, εστιάζαμε πάντα στην επίδραση του αλατιού στην αρτηριακή πίεση και πλέον πρέπει να επεκτείνουμε τις αντιλήψεις μας για το αλάτι στη διατροφή», λέει ο Jens Titze, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής και μοριακής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Νάσβιλ.

Ο Jens Titze ήταν ο επικεφαλής ερευνητής σε μια νέα μελέτη που αμφισβητεί την αντίληψη ότι τα αλμυρά τρόφιμα προκαλούν δίψα. Αντίθετα, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού πίνουν στην πραγματικότητα λιγότερο νερό από εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο αλάτι στη διατροφή τους. Επίσης πεινούν περισσότερο. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη όρεξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.

Αλάτι και υγεία

Το αλάτι αποτελεί ένα συστατικότης διατροφής μας που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς τα κύτταρα του σώματός μας απαιτούν αρκετό αλάτι για να λειτουργήσουν σωστά.

Όμως, όταν τα επίπεδα νατρίου αυξάνονται πολύ, η αρτηριακή πίεση συχνά ανεβαίνει. Με την πάροδο του χρόνου, η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχει σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή συνέπειες και είναι πιθανό να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή, νεφρική νόσο και άλλα προβλήματα υγείας.

Αλάτι και διατροφή

Μια αυστραλιανή μελέτη του 2016, με επικεφαλής τον Russell Keast, PhD, συνέδεσε το αλάτι με μια αύξηση 11% στην ποσότητα φαγητού και θερμίδων που λαμβάνουν οι ενήλικες. Οι συγγραφείς λένε ότι το αλάτι βελτιώνει τη γεύση και αυτό πιθανότατα δελεάζει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο.

Πόσο αλάτι μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά;

Τα συνιστώμενα όρια πρόσληψης αλατιού είναι:

  • 2g/ημέρα για βρέφη ηλικίας ενός έως τριών ετών
  • 3g/ημέρα για παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών
  • 5g/ημέρα για παιδιά ηλικίας επτά έως δέκα ετών
  • 6g/ημέρα για υγιή άτομα άνω των 11 ετών

Ωστόσο, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι πολλοί από εμάς υπερβαίνουν αυτή τη σύσταση έως και κατά το ένα τρίτο.

Πηγή: webmd.com

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλάτι: Πώς μας μειώνει τα χρόνια ζωής