ΑΛΦΡΕΝΤ ΓΚΙΛΜΑΝ

Άλφρεντ Γκίλμαν
30-06-2021

Ο Άλφρεντ Γκίλμαν (1 Ιουλίου 1941 – 23 Δεκεμβρίου 2015) ήταν Αμερικανός φαρμακολόγος και βιοχημικός. Αυτός και ο Μάρτιν Ρόντμπελ μοιράστηκαν το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 1994 για την ανακάλυψη των πρωτεϊνών G και το ρόλο αυτών των πρωτεϊνών διαβίβαση σημάτων μεταξύ των κυττάρων.

Ο Γκίλμαν, αμέσως μετά την αποφοίτησή του το 1962, εργάστηκε με τον Allan Conney στην Burroughs Wellcome & Company, η οποία κατέληξε στη δημοσίευση των δύο πρώτων τεχνικών του εργασιών. Έχοντας πειστεί από τον Earl Wilbur Sutherland, Jr., εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve για ένα μάθημα MD-PhD. Απέκτησε το πτυχίο του το 1969. Στη συνέχεια πήγε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να εργαστεί με τον Μάρσαλ Νίρενμπεργκ μεταξύ 1969 και 1971.

Ο Γκίλμαν έγινε επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια το 1971 και τακτικός καθηγητής το 1977. Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακολογίας στο University of Texas Southwestern Medical Center στο Ντάλας από το 1981. Μετά τη συνταξιοδότησή του το 2009, ήταν διορίστηκε επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Ινστιτούτου Πρόληψης και Έρευνας του Καρκίνου του Τέξας. Παραιτήθηκε το 2012. Ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας Regeneron Pharmaceuticals και της Alliance for Cellular Signaling. Από το 2005, ήταν επίσης διευθυντής της Eli Lilly and Company.

Οι πρωτεΐνες G είναι ένα ζωτικό ενδιάμεσο μεταξύ της εξωκυτταρικής ενεργοποίησης των υποδοχέων (υποδοχείς συζευγμένων με πρωτεΐνη G) στην κυτταρική μεμβράνη και των ενεργειών εντός του κυττάρου. Ο Rodbell είχε δείξει τη δεκαετία του 1960 ότι το GTP εμπλέκεται στη σηματοδότηση κυττάρων. Ήταν ο Γκίλμαν που ανακάλυψε πραγματικά τις πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούσαν με το GTP για να ξεκινήσουν καταρράκτες σηματοδότησης μέσα στο κύτταρο, και έτσι, δίνοντας το όνομα πρωτεΐνες G.

Για τα έργα του, έλαβε το διεθνές βραβείο Canada Gairdner Foundation το 1984, το βραβείο Albert Lasker για τη Βασική Ιατρική Έρευνα και το Βραβείο Louisa Gross Horwitz το 1989, εκτός από το βραβείο Νόμπελ. Εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, Μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο και, από το 2013 (ή νωρίτερα), μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιστημών.