Αλήθεια ή μύθος: Η τσίχλα συμβάλει στην απώλεια βάρους

26-12-2016

Όπως πολλές θεωρίες περί διατροφής, έτσι και το μάσημα της τσίχλας σε σχέση με την απώλεια βάρους έχει πιθανά τις ρίζες του είτε στην παρατήρηση συγκεκριμένων συμπεριφορών, είτε στην βιομηχανία της τσίχλας. Έτσι όταν το θέμα τέθηκε επί τάπητος από επιστημονικές ομάδες τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα.

Οι «πολέμιοι» της τσίχλας, αναφέρουν πως το μάσημα αυτής όχι μόνο δεν μειώνει την όρεξη και την πρόσληψη τροφής,  αλλά αντιθέτως μπορεί να μειώσει την κατανάλωση υγιεινότερων μικρογευμάτων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Η εξήγηση για αυτό φαίνεται να είναι απλή, καθώς ορισμένες τσίχλες όπως αυτές με γεύση μέντας αλλοιώνουν τη γεύση των φρούτων, των χυμών κλπ. Μετά από μία τσίχλα με γεύση δυόσμο τι είναι πιο εύγευστο; Μία σοκολάτα ή ένα πορτοκάλι; Ακόμη, το μάσημα τσίχλας είναι λιγότερο ωφέλιμο σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να κοντρολάρουν την πείνα τους.

Επιπλέον πολλές τσίχλες περιέχουν ξυλιτόλη, μία φυσική γλυκαντική ουσία η οποία χρησιμοποιείται αντί της ζάχαρης και έχει την ικανότητα να «ισορροπεί» την υγιεινή του στόματος μετά από ένα γεύμα. Εκτός όμως από την ξυλιτόλη οι τσίχλες περιέχουν και άλλα συστατικά τα οποία φαίνεται πως μπορεί να αντισταθμίσουν τα οφέλη της τελευταίας.

Από την άλλη μεριά οι «υπέρμαχοι» της τσίχλας υποστηρίζουν πως μπορεί να μειώσει την όρεξη οδηγώντας στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μέσα στην ημέρα. Συγκεκριμένα κανείς μπορεί να λάβει από 25 έως 36 λιγότερες θερμίδες ημερησίως. Επιπλέον, περιορίζεται και η ανάγκη για μικρογεύματα μέσα στην ημέρα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά. Η τσίχλα θα λέγαμε πως μιμείται μηχανισμούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στο μάσημα της τροφής όπως η γεύση, η παραγωγή σάλιου και η κατάποση.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το μάσημα της τσίχλας είναι αγχολυτικό, περιορίζει τα επίπεδα του στρες, βελτιώνει την διάθεση και αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης. Ένας όμως από τους λόγους που οδηγούμαστε στην αύξηση του σωματικού βάρους είναι η κατανάλωση, λόγω άγχους, νευρικότητας και ανίας, συχνών σνακ πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και συντηρητικά. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως εάν καταφέρουμε έστω και εν μέρει να ελέγξουμε το άγχος πιθανότατα θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε και την λαιμαργία.

Συμβουλή: Η τσίχλα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα γεύμα, ούτε αποτελεί το κλειδί στην απώλεια βάρους. Εάν κάνετε συχνά γεύματα (ανά 3 με 4 ώρες) μπορείτε να καταναλώσετε μία τσίχλα μεταξύ αυτών για να απασχολήσετε το στόμα σας, και να ξεγελάσετε την πείνα του μυαλού σας. Εάν μία τσίχλα μας βοηθήσει να πάρουμε 35 λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα και καταφέρουμε να αλλάξουμε και μία μικρή διατροφική μας συνήθεια, όπως για παράδειγμα να προτιμούμε γάλα χαμηλό σε λιπαρά αντί για πλήρες, τότε μπορεί να γλυτώσουμε 100 θερμίδες ημερησίως. Εκατό (100) θερμίδες ημερησίως αντιστοιχούν σε απώλεια ενός περίπου κιλού σε 35 ημέρες, χωρίς κόπο και στερήσεις!

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]

 

Πηγές:

1. Hetherington MM, Regan MF. Effects of chewing gum on short-term appetite regulation in moderately restrained eaters. Appetite. 2011 Oct;57(2):475-82.

2. Hetherington MM, Boyland E. Short-term effects of chewing gum on snack intake and appetite. Appetite. 2007 May;48(3):397-401. Epub 2006 Nov 21.

3. Julis RA, Mattes RD. Influence of sweetened chewing gum on appetite, meal patterning and energy intake. Appetite. 2007 Mar;48(2):167-75. Epub 2006 Oct 13.

4. Food Navigator. Stephen Daniells. 12-Oct-2012. Could chewing gum boost performance, reduce stress?

Last accessed 9/6/2014.

http://www.foodnavigator-usa.com/R-D/Could-chewing-gum-boost-performance-reduce-stress