Αλκοόλ: Τι μπορεί να κάνει στα μάτια σας

αλκοόλ
03-01-2024
Το αλκοόλ μπορεί να έχει και ευεργετικές και βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό μας. Η διαφορά ανάμεσα στα δυο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η υπερβολική χρήση για παράδειγμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια. Αντίθετα, σπανίως έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους όσοι πίνουν λίγο αλκοόλ σποραδικά.

Όσοι πίνουν συστηματικά έστω και μέτριες ποσότητες (1-2 ποτά ημερησίως) μπορεί βραχυπρόθεσμα να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τη φωτεινότητα μεταξύ δύο αντικειμένων (κοντράστ). Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την σωστή εκτίμηση της απόστασής τους από τα αντικείμενα που τους περιβάλλουν.

Αλκοόλ και μάτια

Μελέτες έχουν δείξει πως ακόμα και όταν κάποιος έχει επίπεδο αλκοόλ στο αίμα 0,05% (αντιστοιχούν σε κατανάλωση 2 στάνταρτ ποτών σε μία ώρα), η αντίληψη του κοντράστ είναι μειωμένη κατά 30%.

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Ξηρότητα στα μάτια
  • Μυοκυμία (είναι η ακούσια σύσπαση των βλεφάρων, αυτό που ο κόσμος αποκαλεί «παίζει» το μάτι)
  • Φλεγμονή του ματιού
  • Διπλωπία (ο πάσχων βλέπει διπλά είδωλα) με αίσθημα καύσου (κάψιμο) και κνησμό (φαγούρα) στο μάτι
  • Ημικρανίες
  • Σημαντική ευαισθησία στο φως

Υπερκατανάλωση

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μπορεί βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει θολή όραση ή διπλωπία, καθώς και να περιορίσει την περιφερειακή όραση, με συνέπεια να βλέπει ο ασθενής σαν μέσα από τούνελ. Η επίπτωση αυτή είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πρέπει να οδηγεί κανείς όταν έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Η υπερκατανάλωση μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο κοκκίνισμα των ματιών, επειδή προκαλεί διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνειά τους.

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις συνήθως υποχωρούν όταν το οινόπνευμα μεταβολιστεί και αποβληθεί από τον οργανισμό. Εκείνες, όμως, που είναι πιο ανησυχητικές είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.

Μακροπρόθεσμες παθήσεις στα μάτια

Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνεται κατ’ αρχάς ο καταρράκτης, ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί πολύ πρόωρα, ακόμα και σε 40άρηδες πότες. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί επίμονο θόλωμα της όρασης ή διπλωπία που δεν βελτιώνεται.

Η υπερκατανάλωση μπορεί επίσης να επιταχύνει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων. Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Current Eye Research έδειξε ότι η μέτρια προς υψηλή συστηματική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένη συχνότητα της πρώιμης εκφύλισης της ωχράς (πριν από τα 65 έτη). Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι:

  • Μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας στους πάσχοντες από διαβήτη
  • Σχετίζεται με το γλαύκωμα
  • Σε συνδυασμό με το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο οπτικής νευροπάθειας (μειώνει σημαντικά την περιφερειακή όραση και ενδεχομένως την αντίληψη των χρωμάτων).

Άλλες επιπτώσεις

Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση μπορεί ακόμα να επηρεάσει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα μάτια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες ή να επιταχύνει τη γήρανση διαφόρων δομών του ματιού, όπως:

  • Ο οφθαλμικός φακός στο πρόσθιο τμήμα του
  • Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας βαθιά μέσα στο μάτι
  • Το οπτικό νεύρο

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του αλκοόλ είναι σοβαρές και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμες. Εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά μπορεί να μειώσουν την όραση. Σε σπάνιες, ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στην τύφλωση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Ποιο ποτό βλάπτει περισσότερο το δέρμα μας