Αλτσχάιμερ: Η άσκηση του μυαλού δεν βοηθά όλους

26-12-2016
Μέχρι σήμερα νομίζαμε πως εάν ασκούμε το μυαλό μας αρκετά τότε μειώνουμε τον κίνδυνο να εμφανίσουμε Αλτσχάιμερ. Αν δηλαδή διαβάζουμε πολλά βιβλία, λύνουμε συνέχεια σταυρόλεξα και κάνουμε ασκήσεις μνήμης τότε δεν κινδυνεύουμε. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες λένε πως αυτό δεν ισχύει για όλους. Γιατί;
 
Ερευνητές από την Κλινική Mayo στο Rochester της Minessota στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν 393 άντρες και γυναίκες από 70 ετών κι άνω χωρίς προβλήματα άνοιας.
Σκοπός τους ήταν να διερευνήσουν εάν η άσκηση του μυαλού μπορεί να προστατέψει τους πάντες έναντι του Αλτσχάιμερ.
 
Για την έρευνα, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδό τους, τον βαθμό εξάσκησης του μυαλού τους και το αν ήσαν φορείς του γονιδίου ApoE4 το οποίο αυξάνει σημαντικά (κατά τουλάχιστον τρεις φορές) τον κίνδυνο εκδήλωσης Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια, τους υπέβαλαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, τα ευρήματα των οποίων συγκρίθηκαν με τις προαναφερθείσες παραμέτρους.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, έδειξαν πως τα σταυρόλεξα, τα δύσκολα μαθηματικά και οι κάθε είδους απαιτητικές δραστηριότητες προστάτευαν κυρίως αυτούς που ήταν φορείς ενός γονιδίου που σχετίζεται με τη νόσο. Όχι όλους.
 
Όπως φάνηκε, όσοι εθελοντές έφεραν το ApoE4, είχαν περάσει τουλάχιστον 14 χρόνια στα θρανία και φρόντιζαν να διατηρούν δραστήριο το μυαλό τους στην μέση ηλικία, είχαν χαμηλότερα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς απ’ ο,τι οι συνομήλικοί τους οι οποίοι δεν έφεραν το γονίδιο.
 
Σε όλους τους άλλους εθελοντές όμως, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα και η εξάσκηση του μυαλού με σταυρόλεξα, κουΐζ κ.λπ. δεν φάνηκε να ασκεί κάποια ιδιαίτερη προστατευτική δράση έναντι της συσσώρευσης του βήτα-αμυλοειδούς.
Πόσοι ήταν οι φορείς του γονιδίου; Στο συγκεκριμένο δείγμα το 20% των εθελοντών, δηλαδή περίπου όσοι και στον γενικό πληθυσμό.
 
Αυτό εξηγεί επίσης και γιατί μέχρι σήμερα ήταν αντικρουόμενα τα ευρήματα των μελετών για τα οφέλη των απαιτητικών δραστηριοτήτων στη μνήμη και τις άλλες νοητικές λειτουργίες.
 
Η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζει δεκαετίες πριν εκδηλωθεί και το χαρακτηριστικό εύρημά της στις μαγνητικές τομογραφίες είναι συσσωρεύσεις μιας παθολογικής πρωτεΐνης που λέγεται βήτα-αμυλοειδές.
 
Οι ερευνητές βέβαια είπα πως τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει κανείς να σταματήσει να «γυμνάζει» το μυαλό του. Λένε μάλιστα πως ακόμα κι αν οι δραστηριότητες αυτές δεν αποτρέψουν τελικά το Αλτσχάιμερ, στο μεσοδιάστημα θα έχουν καθυστερήσει τα σχετιζόμενα με την ηλικία προβλήματα μνήμης και σκέψης.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: