Αλτσχάιμερ: Οι τραυματικές εμπειρίες αυξάνουν τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ
20-05-2024

Γεγονότα που μας έχουν προκαλέσει έντονο στρες στην παιδική ή μέση ηλικία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ αργότερα στην ζωή μας. Αυτό έδειξε με νέα μελέτη Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύθηκε στο Annals of Neurology.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ εξέτασαν 1.290 άτομα και ανέλυσαν 18 στρεσογόνα γεγονότα, καθώς και το πότε συνέβησαν για να δουν πώς επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Η ερευνητική ομάδα υποθέτει ότι η μέση ηλικία είναι μια ιδιαίτερα ευάλωτη περίοδος, καθώς τότε οι βιοδείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ αρχίζουν να συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία οι επιπτώσεις του στρες, όσον αφορά τις χημικές ουσίες και τις αντιδράσεις στον εγκέφαλο, είναι ιδιαίτερα έντονες.

Πώς τα παιδικά τραύματα επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το παιδικό τραύμα επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου διαταράσσοντας τα νευρωνικά δίκτυα που εμπλέκονται στην αυτοσυγκέντρωση και την επίλυση προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο Biological Psychiatry Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να επανεξετάσει εκατοντάδες σαρώσεις του εγκεφάλου ανθρώπων που βίωσαν οξύ συναισθηματικό πόνο κατά την παιδική τους ηλικία. Στόχος της ήταν να εντοπίσει νέα μοτίβα στα υπάρχοντα δεδομένα.

«Ακόμα κι αν ένα παιδί δεν σκέφτεται τις τραυματικές του εμπειρίες, ο εγκέφαλός του θα συνεχίσει να τις επεξεργάζεται. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και αισθάνεται κανείς για τον εσωτερικό του κόσμο. Επηρεάζει επίσης την ικανότητα ενσυναίσθησης και δημιουργίας σχέσεων», υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Μέγκαν Κλαμπούντε, κλινική παιδοψυχολόγος και λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

Αλτσχάιμερ: Το άγχος επισπεύδει την εκδήλωση

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα Αλτσχάιμερ σε πιο μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους, εμφανίζουν τη νευροεκφυλιστική νόσο, χωρίς να έχουν κάποια ψυχική διαταραχή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με μόνο μία διαταραχή εμφανίζουν τις πρώτες ενδείξεις Αλτσχάιμερ περίπου ενάμισι χρόνο πριν από αυτούς που δεν έχουν καμία ψυχική διαταραχή.

Εκείνοι με δύο διαταραχές εμφανίζουν άνοια κατά μέσο όρο 3,3 χρόνια νωρίτερα, ενώ εκείνοι που έχουν περισσότερες από τρεις εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα άνοιας 7,3 χρόνια νωρίτερα σε σχέση με όσους δεν έχουν ψυχικές διαταραχές.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η επίπτωση των ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη και το άγχος στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και κατά πόσο η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της άνοιας. Ασφαλώς, δεν λέμε ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη ή άγχος κατ’ ανάγκη θα εμφανίσουν τη νόσο», εξηγούν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο