Πρόκειται για ένα φάρμακο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Αυτό, μπορεί να προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Πώς; Μειώνοντας τη συσσώρευση παθολογικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Αλτσχάιμερ και αύπνία

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είχαν παρατηρήσει σε πειράματα σε ζώα ότι φάρμακα όπως το suvorexant μειώνουν τις πλάκες που δημιουργούν στον εγκέφαλο οι παθολογικές συσσωρεύεις ορισμένων πρωτεϊνών. Θέλησαν να εξακριβώσουν αν συμβαίνει το ίδιο και σε ανθρώπους.

Στην μελέτη συμμετείχαν 38 πάσχοντες από αϋπνία, ηλικίας 45-65 ετών. Από αυτούς οι 13 έλαβαν εικονικό φάρμακο και οι υπόλοιποι χωρίσθηκαν σε δύο υποομάδες. Κάθε μία από αυτές έλαβε διαφορετική δόση του suvorexant.

Ανά δίωρο και για συνολικά 36 ώρες, οι ερευνητές λάμβαναν από τους εθελοντές δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Το υγρό αυτό περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και λαμβάνεται με παρακέντηση στη σπονδυλική στήλη.

Οι ασθενείς λάμβαναν το φάρμακο στις 9 το βράδυ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Διαπιστώθηκε ότι σε σύγκριση με τους εθελοντές που είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο, όσοι πήραν υψηλή δόση από το suvorexant σημείωσαν μείωση κατά 10-20% στα επίπεδα β-αμυλοειδούς και κατά 10-15% στα επίπεδα πρωτεϊνών ταυ.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά με τη χαμηλή δόση του suvorexant, έναντι του εικονικού φαρμάκου.

Τα ευρήματα θεωρούνται ενθαρρυντικά, καθώς η αύξηση αυτών των πρωτεϊνών σχετίζεται με προοδευτική επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών.

«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν απλώς μία υποψία που είχαμε. Θα ήταν πολύ πρόωρο να αρχίσει κάποιος να παίρνει το υπνωτικό ως μέσο πρόληψης, καθώς ενδείκνυται μόνο για τους πάσχοντες από διαγνωσμένη αϋπνία», διευκρίνισε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Brendan Lucey, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Δεν γνωρίζουμε επίσης αν το φάρμακο έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην προστασία των νοητικών δεξιοτήτων. Η μελέτη μας ήταν μικρή και πρέπει να επαληθευτεί σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών. Τα έως τώρα ευρήματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά» πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι τα επίπεδα των επικίνδυνων πρωτεϊνών μειώθηκαν στον εγκέφαλο υγιών εθελοντών που έλαβαν επί δύο συνεχόμενες νύχτες το φάρμακο suvorexant.

To suvorexant είναι ένα υπνωτικό που ανήκει στους λεγόμενους ανταγωνιστές της ορεξίνης. Η ορεξίνη είναι ο κύριος ρυθμιστής της εγρήγορσης και η μείωση των επιπέδων της προκαλεί υπνηλία.

Η μείωση του β-αμυλοειδούς υποδηλώνει ότι το φάρμακο ενδέχεται να σταματά ή έστω να επιβραδύνει τις παθολογικές διεργασίες που οδηγούν στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Neurology.