Συστατικό που υπάρχει στο δεντρολίβανο και το φασκόμηλο μπορεί να κρύβει το κλειδί για την υποστροφή της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό διαπίστωσαν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.
Το συστατικό είναι το καρνοσικό οξύ, το οποίο είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ωστόσο στην φυσική του μορφή είναι ασταθές για να χρησιμοποιηθεί ως φαρμακευτική ουσία.
Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μία συνθετική μορφή από ένα σταθερό παράγωγό του και σε ζωικά μοντέλα με νόσο Αλτσχάιμερ διαπίστωσαν ότι μπορεί να τα βοηθήσει σημαντικά.
Ειδικότερα, όταν το χορήγησαν σε ομάδα ποντικιών, τα τρωκτικά παρουσίασαν βελτίωση της μνήμης τους. Αυξήθηκαν επίσης οι νευρικές συνάψεις (συνδέσεις) στον εγκέφαλό τους και μειώθηκε η φλεγμονή. Επιπλέον, ο οργανισμός τους απέβαλλε περισσότερες τοξικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Τα οφέλη αυτά καλύπτουν πολλές από τις παθολογικές διεργασίες της νόσου, η οποία:
- Καταστρέφει τις νευρικές συνάψεις στον εγκέφαλο
- Εμποδίζει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων
- Προκαλεί απώλεια μνήμης
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Antioxidants. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν πολλά διαφορετικά τεστ μνήμης στα ποντίκια τους. Όλα βελτιώθηκαν μετά την κατανάλωση του συστατικού.
«Το συστατικό δεν επιβράδυνε απλώς την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Την βελτίωσε, επαναφέροντας σχεδόν στο φυσιολογικό τις νοητικές λειτουργίες των ζώων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Stuart A. Lipton, πρόσεδρος καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD) και παγκοσμίου φήμης ειδικός στην αντιμετώπιση της άνοιας.
Η νέα έρευνα
Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι επιστήμονες ήταν πώς να μετατρέψουν το καρνοσικό οξύ σε μία σταθερή μορφή που θα διαρκούσε αρκετά ώστε να φτάσει έως τον εγκέφαλο. Μετά από εκτεταμένα πειράματα στο εργαστήριο κατέληξαν στην μορφή diAcCA.
Το έντερο μετατρέπει το diAcCA σε καρνοσικό οξύ, προτού αυτό εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Η νέα μελέτη έδειξε ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η απορρόφησή του από τον οργανισμό κατά 20%. Εντός μίας ώρας, εξ άλλου, η συγκέντρωσή του στον εγκέφαλο φθάνει σε θεραπευτικά επίπεδα.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες έδιναν το diAcCA ή ένα εικονικό φάρμακο σε ποντίκια με μια μορφή νόσου Αλτσχάιμερ. Η χορήγηση γινόταν τρεις φορές την εβδομάδα, επί τρεις μήνες. Ύστερα τα υπέβαλλαν σε διάφορα τεστ μνήμης και μάθησης, και σε ποικίλες εξετάσεις.
Ευεργετικές επιδράσεις
Η έρευνα έδειξε ότι το diAcCA δεν είχε τοξικές επιδράσεις στα ποντίκια που το κατανάλωναν. Επιπλέον, μείωσε την παθολογική συσσώρευση δύο πρωτεϊνών στον εγκέφαλο των ζώων, που σηματοδοτεί τη νόσο. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι το β-αμυλοειδές και η πρωτεΐνη ταυ (tau).
«Αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των συνάψεων στον εγκέφαλό τους», είπε ο Dr. Lipton. Οι συνάψεις είναι τα σημεία στα νευρικά κύτταρα, μέσω των οποίων επικοινωνούν μεταξύ τους. Στην παρούσα έρευνα, ο αριθμός τους αυξήθηκε επειδή μειώθηκε η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο των τρωκτικών.
Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά, λένε οι επιστήμονες. Η όλη έρευνα, όμως, βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια. Μεταξύ άλλων θα απαιτηθούν μελέτες σε ανθρώπους (κλινικές μελέτες) για να επαληθευτούν τα ευρήματά της.
Επειδή όμως και προγενέστερες μελέτες έχουν καταδείξει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καρνοσικού οξέος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες παθήσεις – από τον διαβήτη τύπου 2 έως τη νόσο Πάρκινσον.
Ενδέχεται επίσης να μπορεί να βοηθά τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο. Και αυτό, όμως, πρέπει να επιβεβαιωθεί σε κλινικές μελέτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλτσχάιμερ: Πώς προστατεύει η καλή στοματική υγιεινή