ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑ

Albert Bourla
18-10-2021

Ο Άλμπερτ Μπουρλά (21 Οκτωβρίου 1961 – ) είναι Έλληνας εβραϊκής καταγωγής, διδάκτωρ της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

Ο Μπουρλά εργάζεται για την Pfizer από το 1993, εργαζόμενος αρχικά ως δόκτορας κτηνιατρικής και τεχνικός διευθυντής του τμήματος υγείας των ζώων της εταιρείας στην Ελλάδα. Κατείχε πολλαπλούς εκτελεστικούς ρόλους στην Zoetis (τότε γνωστή ως τμήμα υγείας των ζώων) και άλλα τμήματα της Pfizer. Υπηρέτησε ως περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος υγείας των ζώων για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή (2005-2009), ενώ το 2009-2010 διετέλεσε περιφερειακός πρόεδρος του τμήματος υγείας των ζώων για την Ευρώπη, την Αφρική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Στο δεύτερο ρόλο, κατάφερε να φέρει τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της Fort Dodge Animal Health της Wyeth με αυτές του ανάλογου τμήματος της Pfizer σε αυτές τις περιοχές.

Υπηρέτησε ως πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Μονάδας Επιχειρηματικότητας Καθιερωμένων Προϊόντων της Pfizer κατά την περίοδο 2010-2013. Σύμφωνα με το περιοδικό The Financial, σε αυτό το ρόλο “προχώρησε τις εταιρικές προσπάθειες για να οικοδομήσει μια ισχυρή επιχειρησιακή παρουσία σε προϊόντα της εταιρίας μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας τους με προσπάθειες που μεγιστοποιούσαν τον κύκλο ζωής γνωστών προϊόντων της εταιρείας μετά την απώλεια της αποκλειστικότητας”. Αργότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος της ομάδας των Εμβολίων, Ογκολογίας και Καταναλωτικής Υγειονομικής Φροντίδας της Pfizer, όπου οδήγησε το εταιρικό έργο στα φάρμακα για τον καρκίνο και την καρδιά, μεταξύ άλλων. Επίσης συνέβαλε στην κυκλοφορία του Eliquis, ενός αντιπηκτικού, και του Ibrance, ενός φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Ήταν επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος εμβολίων, ενώ στις 1 Ιανουαρίου προωθήθηκε στη θέση του προέδρου του παραρτήματος Pfizer Innovative Health. Κατά τη διάρκεια της θητείας του τα έσοδα του παραρτήματος αυξήθηκαν κατά 11% το 2016. Ο Μπουρλά έγινε γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας την 1η Ιανουαρίου 2018, επιβλέποντας την ανάπτυξη, κατασκευή, πώληση και στρατηγική φαρμάκων της εταιρείας. Προέβη σε αναδιάρθρωση της εταιρείας και απέσπασε το τμήμα καταναλωτικής υγειονομικής φροντίδας κατά τη θητεία του ως γενικού διευθυντή επιχειρήσεων. Προήχθη στο βαθμό του διευθύνοντος συμβούλου τον Οκτώβριο του 2018, αντικαθιστώντας τον Ίαν Ριντ, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο Μπουρλά ήταν ένα από τα επτά ανώτερα στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών που συμμετείχαν σε μια ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας τον Φεβρουάριο του 2019 σχετικά με τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ. Τον Απρίλιο του 2019 του απονεμήθηκε το βραβείο για τον “Διαπρεπή Έλληνα Ηγέτη” της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας από τον Τζέφρι Πάιατ, στην τελετή απονομής του βραβείου Πρι Γκαλιάν Ελλάδας (Prix Galien Greece Awards). Τον Ιανουάριο του 2020 ο Μπουρλά ανέλαβε την πρόσθετη θέση του εκτελεστικού προέδρου της εταιρείας μετά την ανακοίνωση της Pfizer στα τέλη του 2019 ότι ο Ριντ θα αποσυρθεί από τη θέση του μετά από οκτώ χρόνια.

Το 2020, ο Μπουρλά πίεσε για τη διαμόρφωση ενός επιθετικού χρονοδιαγράμματος στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού από την Pfizer. Αποφάσισε την παραγωγή ενός πιθανού εμβολίου ρισκάροντας, καθώς δεν είχε εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη Ιουλίου 2020 η εταιρεία ήταν μεταξύ των κορυφαίων παρασκευαστών ενός πιθανού εμβολίου, σε συνεργασία με την BioNTech, καθώς το εμβόλιο BNT162b2 μπήκε στην τελευταία φάση δοκιμών.

Τον Μάιο 2022, ο Μπουρλά, ως διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ανακηρύχθηκε σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας & Ισραήλ, σε τελετή που έγινε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.