Υποτιμήθηκε το ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική από τη διεθνή κοινότητα και σήμερα αποτελεί πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμά τους την Πέμπτη. Καθώς οι πληγείσες χώρες αντιμετωπίζουν κοινωνικοοικονομική κατάρρευση, θα πρέπει να εξεταστεί η χρήση αμυντικών στρατιωτικών μέσων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και θα πρέπει επίσης να επισπευθεί η διαδικασία πρόσβασης σε ήδη υπάρχουσες θεραπείες.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη όχι μόνο για κονδύλια, αλλά και για επιχειρησιακή ικανότητα, συμπεριλαμβανομένου του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής, αναφέρει το ψήφισμα. Θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα χρησιμοποίησης αμυντικών μέσων στρατιωτικών και μη υπό την ηγεσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.
Χώρες στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης
Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι οι πληγείσες χώρες υποφέρουν ήδη από έλλειψη τροφίμων και καθαρού νερού και αντιμετωπίζουν οικονομική κατάρρευση λόγω της διακοπής των εμπορικών συναλλαγών, την ακύρωση των εμπορικών πτήσεων και την απώλεια εργασιών συγκομιδής. Η κοινωνική αναταραχή, η φυγή, και το χάος οδηγούν σε περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Επιπλέον, η επιδημία αποκάλυψε τη σοβαρή ανεπάρκεια των συστημάτων υγείας των χωρών που έχουν πληγεί από τον ιό.
Συντονισμός σχεδίων, συντονισμός πτήσεων
Το ψήφισμα ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκπονήσει εκτιμήσεις αναγκών και ειδικά για κάθε χώρα σχέδια με σκοπό να προσδιορίσει και να συντονίσει τη ζήτηση και ανάπτυξη ειδικευμένου σε θέματα υγείας προσωπικού, κινητών εργαστηρίων, εργαστηριακού εξοπλισμού, προστατευτικού ρουχισμού και κέντρων θεραπείας με θαλάμους απομόνωσης. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συντονίσουν πτήσεις και να δημιουργήσουν αερογέφυρες για την αποστολή προσωπικού και εξοπλισμού στις πληγείσες χώρες και η Αφρικανική Ένωση θα πρέπει να εξετάσει ένα ολιστικό σχέδιο δράσης.
Ιατρική έρευνα και πρόσβαση στις θεραπείες
Οι κλινικές δοκιμές για υπάρχουσες πιθανές θεραπευτικές αγωγές θα πρέπει να προχωρήσουν. Ωστόσο, χρειάζεται να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ των δοκιμών εμβολιασμού για τον ιό και της θεραπευτικής αγωγής που παρέχεται στα άτομα που έχουν προσβληθεί.
Ιστορικό
Η επιδημία του ιού Έμπολα ξέσπασε στις 22 Μαρτίου 2014 στη Γουινέα και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε τέσσερις άλλες χώρες (Λιβερία, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε και Σενεγάλη). Σχεδόν 4.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί και πάνω από 2.000 έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ασθενών μπορεί να υπερβεί τους 20.000 κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών….