Αναμένοντας τις αντιδράσεις για το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016
Τις αντιδράσεις των φορέων εκείνων που αφορά άμεσα η πρόταση της “Επιτροπής Σουλιώτη” σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναμένει η Πολιτεία προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν σημεία που θέλουν διευκρινίσεις. Ήδη πάντως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν σε σχετική ανακοίνωση στην οποία σημειώνουν ότι είναι σύμφωνοι με τις μεταρρυθμίσεις αλλά δεν αποδέχονται απόλυτα το σύνολο των προτάσεων.
Συγκεκριμένα, αναφέουν ότι “σε σχέση με τις κυοφορούμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και την κατάθεση των προτάσεων της επιτροπής για την ΠΦΥ, η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ έχει να επισημάνει ότι στηρίζει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον ΕΟΠΥΥ εκτιμώντας ότι πρέπει να βασισθεί στις παρακάτω αρχές, με μοναδικό σκοπό την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους:
1. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πρώτα απ’ όλα βάζει ως προϋπόθεση να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας από τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Εφ’ όσον ισχύσει αυτό, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία γενναία μεταρρύθμιση στο σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα στηρίζεται στον ιδιωτικό ιατρείο – πολυϊατρείο, σε συνεργασία με τις δημόσιες δομές στις οποίες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση και οι ελευθεροι επαγγελματίες ιατροί.
2. Αύξηση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ στο 15% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από το 8% που είναι σήμερα. Τα χρήματα μπορούν εύκολα να βρεθούν από τον περιορισμό της σπατάλης, καθώς μόνο η παραγωγή υπηρεσιών υγείας από τον σπάταλο ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 800 εκ. ευρώ και τα γενόσημα τιμολογούνται μέχρι 900% πάνω από τις τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
3. Εξορθολογισμό των δαπανών, ενοποίηση των μονάδων ΠΦΥ σε ένα ενιαίο σύστημα, μετατροπή των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας 24ωρης λειτουργίας με σκοπό να αποτελέσουν τον βαθμό πρόσβασης, μαζί με τα ιατρεία των συμβεβλημένων, προς τα δημόσια νοσοκομεία.
3. Πλήρη διαχωρισμό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
4. Ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των ιατρών στον ΕΟΠΥΥ. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και στηρίζεται στο άνοιγμα του ΕΟΠΥΥ σε όλους τους ιατρούς, ιδιαίτερα στους νέους ιατρούς, με κλειστό προϋπολογισμό το ύψος του οποίου είναι διαπραγματεύσιμο, την θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής κατά περίπτωση και πράξη, με το σύστημα των μορίων, την κατάργηση του πλαφόν των 200 επισκέψεων, την θέσπιση συμμετοχής 5 ευρώ στην ιατρική επίσκεψη, όπως ισχύει σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
5. Στηρίζουμε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού ως δικαίωμα του ασφαλισμένου, αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πρόταση που θα περιορίζει την πρόσβαση των ασθενών σε ειδικευμένους ιατρούς. Κάτι τέτοιο θα αύξανε το κόστος, θα προκαλούσε δραματική υποχώρηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και θα δημιουργούσε προϋποθέσεις διαπλοκής στο σύστημα ΠΦΥ.
6. Άμεση υλοποίηση της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας και της άυλης συνταγογράφησης.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας τονίζει τρία σημεία, στα οποία πρέπει άμεσα να δοθεί απάντηση:
Α) Από ποια πηγή πρέπει να χρηματοδοτείται το σύστημα υγείας; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως πρέπει να χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δεδομένη την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και  τον τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να τύχουν δωρεάν και πλήρους περίθαλψης.
Β) Θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως δεν πρέπει να πληρώνουν αφού ήδη έχουν πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, όσο και μέσω της φορολογίας στο εισόδημά τους. Ως εκ τούτου είναι παράλογο να πληρώνουν τρίτη φορά υπηρεσία που ήδη έχουν διπλοπληρώσει.
Γ) Θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει κατηγορηματικά πως πρέπει να είναι. Εάν δοθεί δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου οδηγούμαστε σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας, το οποίο θα εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στα ύψη, όταν είναι γνωστό πως σήμερα έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη.
Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρης Βαρνάβας τη ανακοίνωση  αναφέρει ότι “λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγες μέρες θα εμφανιστεί και δεύτερο πόρισμα, αυτό της Task Force, γίνεται κατανοητό πως το πόρισμα της Επιτροπής Σουλιώτη παρουσιάστηκε τη δεδομένη στιγμή με τυμπανοκρουσίες ώστε να εκληφθεί ως «διάλογος». Πλην όμως ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αφού τάχα διαβουλευτεί, θα αποδεχτεί αυτό που του υπαγορεύει ο κ. Ράιχενμπαχ, και για το οποίο εδώ και καιρό μας προϊδεάζει ποικιλοτρόπως”.