Είναι γνωστό ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα είχε αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό 20-25%. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού ανέστρεψε αυτό το επικίνδυνο κλίμα, καθώς αύξησε την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων στην κατεύθυνση της πρόληψης και έφερε ένα τεράστιο όφελος στη χορήγηση των εμβολίων.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο healthview.gr , o Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Όπως αναφέρει, κάποιοι γονείς μέχρι σήμερα αρνιόντουσαν να κάνουν εμβόλια διότι τα θεωρούσα επικίνδυνα με πολλές παρενέργειες.
“Τώρα με τον COVID-19 όλοι περιμένουν την παραγωγή εμβολίου, έτσι τα εμβόλια που σώζουν ζωές έγιναν αποδεκτά σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τί έγινε πριν δύο χρόνια με την ενδημία της ιλαράς λόγω μη εμβολιασμού των παιδιών”, αναφέρει ο καθηγητής Παιδιατρικής.
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Έτσι αποφύγαμε την επιδημία της ιλαράς
ΕΡ: Κύριε καθηγητά, η εμφάνιση κάποιας ενδημίας της ιλαράς πριν 2 χρόνια, είχε επισημανθεί από όλους τους υγειονομικούς φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο μη εμβολιασμός ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργούσε κάποια επιδημία και αυτή είναι η ιλαρά. Τι δεν έγινε σωστά από φορείς και πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρέπει να επαναληφθεί;
ΑΠ: Μετά την πανδημία της γρίπης η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία είχε προειδοποιήσει ότι σε λίγα χρόνια θα επανέλθουν παλιές ασθένειες. Η επιτροπή πανδημίας της γρίπης μη γνωρίζοντας τα εμβόλια, διότι δεν ήταν παιδίατροι, παραπληροφόρησαν τον κόσμο, ο οποίος φοβήθηκε όλα τα εμβόλια, με αποτέλεσμα η εμβολιαστική κάλυψη για όλα τα εμβόλια να μειωθεί σημαντικά πχ, για την ιλαρά 18%, για την ηπατίτιδα Β 40% κλπ. Έτσι, με τα κρούσματα στην Ευρώπη εισήχθησαν και στη χώρα μας όπως ήταν αναμενόμενο.
Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να ενημερώσει υγειονομικούς και γονείς και η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά παρά το γεγονός ότι ανέβηκε, δεν έφτασε στο επιθυμητό 95% και γι’ αυτό έχουμε αρκετά κρούσματα ιλαράς, όχι όμως επιδημία προσωρινά.
ΕΡ: Γνωρίζουμε ότι για να πάρει άδεια κυκλοφορίας ένα εμβόλιο χρειάζεται σχεδόν διπλάσια χρόνια έρευνας ανάπτυξης και δοκιμών από τα υπόλοιπα φάρμακα. Όμως πολλοί τοποθετούνται κατά των εμβολίων στα παιδιά. Θα ήθελα την τοποθέτηση σας σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.
ΑΠ: Η βιοτεχνολογία έχει προοδεύσει και από το 1992 και μετά παρασκευάζονται εμβόλια καθαρά, αποτελεσματικά και χωρίς παρενέργειες. Η παρασκευή τους απαιτεί περί τα 10 χρόνια και γίνονται και αρκετές κλινικές μελέτες πριν κυκλοφορήσουν προκειμένου να είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν παρενέργειες. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2009, οφείλεται κυρίως στην παραπληροφόρηση από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ακόμα και τώρα, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επιδημιολόγος καθηγήτρια, η οποία ουδέποτε έχει δει ιλαρά, ούτε έχει εμβολιάζει κάποιο άτομο, δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή μεταξύ άλλων «η ιλαρά δεν είναι βαριά νόσος και τα βρέφη προστατεύονται με το μητρικό θηλασμό……..». Βεβαίως η ιλαρά είναι ύπουλη νόσος διότι μεταδίδεται πολύ εύκολα, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, όπως το εξάνθημα και παρουσιάζει επιπλοκές σε 1 στους 3 αρρώστους και αν οι επιπλοκές είναι από το αναπνευστικό η εγκέφαλο είναι θανατηφόρες σε ποσοστό 50%.
Ο μητρικός θηλασμός δεν προφυλάσσει καθόλου. Το βρέφος προστατεύεται μόνο τους 6-7 πρώτους μήνες της ζωής του, υπό την προϋπόθεση ότι η μάνα έχει νοσήσει ή έχει πλήρως εμβολιασθεί και ουδεμία σχέση έχει ο θηλασμός. Τα εμβόλια γνωρίζουν μόνο οι παιδίατροι και καμία άλλη ιατρική ειδικότητα. Αν ζητάτε πληροφορίες από άλλες ειδικότητες κινδυνεύετε να παραπληροφορηθείτε.
Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: Πότε πρέπει να κάνουμε εμβόλια κατά της γρίπης στα παιδιά
ΕΡ: Ο αντιγριπικός εμβολιασμός υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί καθολικά τον ερχόμενο χειμώνα, ενόψει δεύτερου πιθανού κύματος του κορωνοϊού. Με τα παιδιά τι γίνεται; Πότε και γιατί είναι απαραίτητος και από ποια ηλικία ενδείκνυται;
ΑΠ:Αν έχετε βρέφος ηλικίας 0-6 μηνών θα πρέπει να εμβολιασθεί ο περίγυρος (γονείς, παππούδες, αδέλφια κλπ.). διότι σε αυτή την ηλικία η γρίπη είναι βαριά νόσος και δεν ενδείκνυται σε αυτή την ηλικία να εμβολιασθεί το βρέφος.
Οι άλλες ομάδες που πρέπει να εμβολιασθούν είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου (υγειονομικοί, άτομα άνω των 60, παχύσαρκοι, άτομα με διαβήτη, καρδιοπαθείς, άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα και άλλα χρόνια νοσήματα). Ειδικά εφέτος θα πρέπει να εμβολιασθούν όλα τα παιδιά υγιή και μη (0-18 ετών) για να μη νοσήσουν ταυτόχρονα από εποχική γρίπη και κορωνοϊό.
ΕΡ: Κύριε καθηγητά, σε τι διαφέρει η συμπτωματολογία των ιώσεων και των μικροβιακών λοιμώξεων και πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά η κάθε μία από αυτές τις ασθένειες; Πότε η παραπομπή σε γιατρό πρέπει να είναι άμεση;
ΑΠ: Οι ιώσεις οφείλονται σε ιούς (πυρετό, πονόλαιμο, συνάχι και ενίοτε εξάνθημα), είναι ακίνδυνες, δεν χρειάζονται θεραπεία. Χορηγούμε αντιπυρετικά και άφθονα υγρά. Συνήθως διαρκούν 3 24ωρα. Όταν χορηγούνται αντιπυρετικά και το παιδί γελάει, παίζει και έχει δραστηριότητα , τότε πρόκειται για ίωση.
Οι μικροβιακές λοιμώξεις είναι βαριές, χρήζουν άμεσης χορήγησης αντιβιοτικών. Εάν δώσετε αντιπυρετικό και το παιδί δεν γελά, δεν έχει «κέφι» και κάθεται «γκρινιάρικο και μαραζωμένο» ζητείστε ιατρική βοήθεια άμεσα.
ΕΡ: Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται ένας πλήρης προληπτικός έλεγχος στα παιδιά και ποιες είναι οι πιο σημαντικές εξετάσεις και ενέργειες δεν πρέπει να παραλείπονται από τους γονείς;
ΑΠ: Δεν είναι απαραίτητα τα εργαστηριακά Check up στα παιδιά. Εξετάσεις κάνουμε αν ο παιδίατρος έχει κάποιο εύρημα πχ φύσημα, ωχρότητα, ίκτερο, αδένες, εξάνθημα ή έχει ιστορικό γονέων με έμφραγμα σε νεαρή ηλικία η οι γονείς έχουν αυξημένη χοληστερίνη.
Τέλος, άτομα που θα κάνουν πρωταθλητισμό χρειάζονται κάποιον έλεγχο. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά για απλή γυμναστική ή κολύμβηση δεν χρειάζονται εξετάσεις, αν ο παιδίατρος δεν έχει κάποιο εύρημα από τα παραπάνω.
Παδική παχυσαρκία και αθλητισμός
ΕΡ: Τα ελληνόπουλα, δυστυχώς κ. Κωνσταντόπουλε, θεωρούνται από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην ΕΕ αν και η μεσογειακή διατροφή είναι ίδιον χαρακτηριστικό της χώρας μας. Που οφείλεται αυτό το φαινόμενο και πως πρέπει να αντιμετωπισθεί, δεδομένου ότι ένα παχύσαρκο παιδί έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ένας ενήλικος με σοβαρά προβλήματα υγείας;
ΑΠ: Ναι, η παχυσαρκία οδηγεί σε εμφράγματα, υπερχοληστεριναιμία, διαβήτη και αλλά χρόνια νοσήματα. Οφείλεται στην καθιστική ζωή μπροστά στην ΤV, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν αθλούνται και δεν τρώνε υγιεινά. Αν και προωθείται στη χώρα μας η μεσογειακή διατροφή, τα παιδιά μπροστά τις τηλεοράσεις τρώνε ό,τι χειρότερο υπάρχει.
Θα πρέπει τα παιδιά να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην άθληση και σωματική άσκηση, λιγότερο χρόνο στην τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια, καθώς και τήρηση της μεσογειακής διατροφής.
ΕΡ: Τα οφέλη του αθλητισμού είναι γνωστά για τα παιδιά. Όμως πότε πρέπει ένα παιδί να ξεκινήσει τον αθλητισμό και τι χρειάζεται να προηγηθεί σε επίπεδο εξετάσεων πριν την ενασχόλησή του με κάποιο άθλημα.
ΑΠ: Ο αθλητισμός και τα οφέλη του είναι γνωστά σε όλους μας. Όπως ανέφερα προηγουμένως , αν ο παιδίατρος δεν έχει ευρήματα δεν χρειάζεται καμία εξέταση, εκτός και κάνει πρωταθλητισμό, οπότε πρέπει να έχει προηγηθεί καρδιολογικός έλεγχος.
Πρέπει τα παιδιά να παίρνουν αντιβιοτικά και πότε;
ΕΡ: Είναι φάρμακα τα οποία έλυσαν πολλά προβλήματα και στην Παιδιατρική. Όμως τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση τους είναι αρκετά μεγάλη σε όλον τον πληθυσμό, κάτι που θα δημιουργήσει αντοχή των μικροβίων σε αυτά. Στα παιδιά πότε θα πρέπει να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση τους και πότε είναι απαραίτητο και αναγκαίο να τα λαμβάνει το παιδί;
ΑΠ Τα αντιβιοτικά έχουν σώσει ζωές. Η κατάχρηση τους όμως χωρίς ένδειξη δημιουργεί αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά, και τα αντιβιοτικά στο εξής δεν μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια δηλαδή τα αχρηστεύουν. Δεν θα πρέπει ποτέ να δίδεται αντιβίωση σε ιώσεις και φυσικά δεν θα πρέπει να χορηγείται ποτέ αντιβίωση προληπτικά.
Παλαιότερα παρασκευάζονταν νέα αντιβιοτικά σχεδόν κάθε χρόνο. Τώρα παρασκευάζεται 1 αντιβιοτικό ανά 10 έτη περίπου. Προσοχή λοιπόν στην υπερκατανάλωση.