Ανεβασμένη πίεση για αυτούς που ζουν κοντά σε αεροδρόμια

26-12-2016
Σε ορισμένες πόλεις τα αεροδρόμια είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Αυτό δεν δημιουργεί μόνο πρόβλημα θορύβου για τους κατοίκους. Φαίνεται, όπως έδειξε και νέα Πολωνών επιστημόνων, πως το να ζει κανείς κοντά σε αεροδρόμιο του ανεβάζει κυριολεκτικά την πίεση.
 
Ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian, στην Κρακοβία της Πολωνίας μελέτησαν 201 εθελοντές, ηλικίας από 40 έως 66 ετών, από τους οποίους οι μισοί ζούσαν δίπλα σε ενεργά αεροδρόμια επί περισσότερο από τρία χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι ζούσαν μακριά από ενεργά αεροδρόμια επί περισσότερο από τρία χρόνια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιαγγειακής Πρόληψης & Αποκατάστασης (EuroPRevent 2016), έδεξαν πως η έκθεση στους θορύβους των αεροπλάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης, ιδίως όταν συμβαίνει νύχτα.
Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν συσχετίσει την έκθεση αυτή με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
 
Η παρούσα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο θόρυβος των αεροπλάνων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως υπέρτασης, ενώ τον συσχετίζει και με βλάβες των εσωτερικών οργάνων δίχως συμπτώματα.
Όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάρτα Ρότζεκ «ο όγκος της εναέριας κυκλοφορίας έχει εκτοξευτεί στα ύψη από τη δεκαετία του ’60, όταν εισήχθησαν τα πρώτα αεριωθούμενα αεροπλάνα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, το 2013 υπήρξαν 64 εκατομμύρια απογειώσεις και προσγειώσεις αεροπλάνων, και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Είναι λοιπόν αναπόφευκτο να υπάρξουν συνέπειες σε όσους ζουν δίπλα στα αεροδρόμια».
 
Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα κρούσματα υπέρτασης ήταν αυξημένα στους εθελοντές που ζούσαν δίπλα στα αεροδρόμια (40% έναντι 24% σε όσους δεν ζούσαν), ενώ και η μέση πίεσή τους ήταν αυξημένη (146 έναντι 138 mmHg για την συστολική ή μεγάλη πίεση και 89 έναντι 79 mmHg για την διαστολική ή μικρή πίεση).
 
Οι εθελοντές δίπλα στα αεροδρόμια είχαν επίσης εντονότερες ενδείξεις ασυμπτωματικής βλάβης στα εσωτερικά όργανά τους, αφού είχαν λιγότερο ελαστική αορτή (αορτική σκληρία ή ανελαστικότητα) και υψηλότερη μάζα αριστεράς κοιλίας.
 
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξήγησε η Δρ. Ρότζεκ «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ζωή υπό τον συνεχή δυνατό ήχο των αεροπλάνων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπτύξεως υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιφέρει δομικές βλάβες στην αορτή και στην καρδιά – και αυτές οι βλάβες εξηγούν γιατί υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος για έμφραγμα».
Βέβαια, η ερευνήτρια τονισε πως η μελέτη δεν έγινε για να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, επομένως τα ευρήματα θεωρείται ότι απλώς δείχνουν μία συσχέτιση.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: