Ανοίγουν άμεσα τα ΚΕΠ Υγείας σε 14 δήμους της χώρας

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Ολοκληρωμένο προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση 7 σοβαρών ασθενειών θα παρέχουν τα πρώτα 14 ΚΕΠ Υγείας που θα λειτουργήσουν άμεσα σε όλη την Ελλάδα. Οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

Το πρώτο θεσμό Πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μαζί με 13 δημάρχους. Όπως είπε, ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά πιλοτικά σε 14 δήμους, αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη. Ειδικότερα, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα:

Έτσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες, 50 έως 75 ετών, με τη διενέργεια ειδικής εξέτασης (Mayer κοπράνων) σε ετήσια βάση για 3 συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, ο πληθυσμός θα επανελεγχθεί σε 5 έτη. Αν είναι θετική, ο πολίτης παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό του για κολονοσκόπηση.

Επίσης, για κολονοσκόπηση παραπέμπονται άμεσα πολίτες άνω των 50 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό.

  • Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο PSA, μία φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και μία φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών.
  • Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το γνωστό τεστ Παπανικολάου, ανά 3 έτη, σε γυναίκες ηλικίας 25 – 65χρονών.
  • Για  τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών, μία φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50-70 ετών μία φορά κάθε έτος.
  • Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε 6 μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων ( >6mm), σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια.
  • Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 – 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ, ενώ για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, θα υπολογίζεται ο καρδιαγγειακό κίνδυνος, μία φορά στην 5ετία, σε πολίτες 40 – 70 ετών, βάσει των παραγόντων: 1) αρτηριακή πίεση 2) χοληστερίνη 3) φύλλο 4) κάπνισμα και 5) ηλικία.