Ανορεξία: Μπορεί να οφείλεται και σε βακτηριακή λοίμωξη

26-12-2016
Όταν ακούμε για νευρική ανορεξία το μυαλό μας πάει σε διατροφική διαταραχή με ψυχολογικά και ψυχικά αίτια. Κι όμως! Για πρώτη φορά διατροφική διαταραχή συνδέεται τώρα με μια φυσική μόλυνση. Βρετανοί επιστήμονες λένε πως η νευρική ανορεξία μπορεί να προκληθεί από βακτήρια.
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Lancaster στη Βρετανία διαπίστωσαν πως η ανορεξία μπορεί να προκαλείται από βακτήρια που συγχέουν το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να επιτίθενται στον εγκέφαλο και να προκαλούν το συναίσθημα της αηδίας για το φαγητό.
Μάλιστα. όπως πιστεύουν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS) και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS) έχουν επίσης τις ρίζες τους σε παρόμοιες παθολογίες.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Quenton Wessels και οι συνεργάτες του πιστεύουν πως τέτοιες σοβαρές καταστάσεις είναι απλώς το αποτέλεσμα ψυχικών τραυμάτων ή ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι γυναίκες έχουν περίπου δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ανορεξία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και CFS.
 
Όπως είπε ο Dr. Wessels «είναι πραγματικά μια περίπτωση πλαστοπροσωπίας», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε κάτι που είναι ξένο με την παραγωγή ενός αντισώματος το οποίο στη συνέχεια επιτίθεται σε κάτι άλλο. Τα αυτόματα- αντισώματα ενεργούν στο σύστημα του εγκεφάλου το οποίο προκαλεί ακραία συναισθήματα συμπεριλαμβανομένων της αηδίας και του φόβου. Αυτά στη συνέχεια “μπαίνουν” στο μυαλό των εφήβων κοριτσιών τα οποία σκέφονται το ιδανικό σχήμα και το μέγεθος του σώματος. Η αηδία και ο φόβος για το φαγητό ξεκινούν και μαζί με αυτά ξεκινά και η ανορεξία. Πιστεύουμε ότι τα συγκεκριμένα βακτήρια είναι σαν μικρόβια μέσα μας τα οποία καθορίζουν τη διάθεσή μας για φαγητό».
 
Περίπου 750.000 άνθρωποι στη Βρετανία υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και άλλοι 75.000 από ανορεξία. Επτά εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ 250.000 έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: