Aντιπηκτικά φάρμακα & βιταμίνη Κ: φίλοι ή εχθροί;

26-12-2016

Εάν ο γιατρός σας έχει γράψει κάποια αντιπηκτική αγωγή (Plavix, Iscover Sintrom, Panwarfin κ.α.), τότε αυτό σημαίνει πως έχετε αυξημένο κίνδυνο για θρόμβωση. Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα αντιπηκτικά φάρμακα εμποδίζουν την πήξη του αίματος κάνοντάς το πιο λεπτόρρευστο. Όμως σε αρκετές περιπτώσεις φαρμάκων, η διατροφή μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στη δράση τους. Μία από τις περισσότερο μελετημένες αλληλεπιδράσεις φαρμάκου- διατροφής είναι εκείνη μεταξύ των αντιπηκτικών φαρμάκων και της βιταμίνης Κ.

Γιατί η βιταμίνη Κ; Η βιταμίνη Κ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ρύθμισης της πήξης του αίματος. Εάν κανείς έχει έλλειψη της βιταμίνης Κ, το αίμα του γίνεται εξαιρετικά λεπτόρρευστο, ενώ αυξημένα επίπεδα αυτής κάνουν το αίμα παχύρρευστο. Όπως ίσως καταλαβαίνετε και εσείς οι ίδιοι, εάν κανείς λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, τότε η δράση αυτής «εξουδετερώνετε» από αυξημένη κατανάλωση τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Κ. Την ίδια όμως στιγμή πλήρης αποκλεισμός της βιταμίνης Κ από τη δίαιτα ενδέχεται να ενισχύσει τη δράση του φαρμάκου με δυσάρεστες και πάλι επιπτώσεις. Στόχος λοιπόν είναι η μέτρια και σταθερή ανά τις ημέρες κατανάλωση της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Πόση βιταμίνη Κ; Όπως ήδη αναφέρθηκε η ιατρική κοινότητα δεν συνιστά σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα να αποφεύγουν τη βιταμίνη Κ, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει να μην παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην κατανάλωσή της από μέρα σε μέρα. Μιλώντας με νούμερα κάποιοι ειδικοί συνιστούν την ημερήσια πρόσληψη 120μg  και 90μg βιταμίνης Κ για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα. Η επιθυμητή αυτή σταθερότητα θα επιτρέψει στο γιατρό σας να ρυθμίσει καλύτερα τη δόση του αντιπηκτικού φαρμάκου σας.

Ποιά τρόφιμα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ;

 

Τρόφιμο

Ποσότητα

Βιταμίνη Κ (σε μg)

Σπανάκι

½ φλιτζάνι μαγειρεμένο

444

Σέσκουλα

½ φλιτζάνι μαγειρεμένο

299

Σέσκουλα

½ φλιτζάνι ωμό

287

Παντζαρόφυλλα

½ φλιτζάνι μαγειρεμένο

265

Μαϊντανός

¼ φλιτζάνι ωμό

246

Μπρόκολο

1 φλιτζάνι μαγειρεμένο

220

Λαχανάκια Βρυξελλών

1 φλιτζάνι μαγειρεμένα

219

Σπανάκι

1 φλιτζάνι ωμό

145

Μπρόκολο

1 φλιτζάνι ωμό

89

Μαρούλι

1 φλιτζάνι ωμό

71

Σπαράγγια

4 κλωνάρια

48

Τόνος σε λάδι

90 γραμμάρια

37

Αβοκάντο

1 φλιτζάνι κομμένο

30

Μούρα

1 φλιτζάνι

29

Αρακάς

½ φλιτζάνι μαγειρεμένο

21

Σε ότι αφορά τα ροφήματα, αποφύγετε το πράσινο τσάι, το χυμό από cranberries και το αλκοόλ. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα 3 καλά πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, ginkgo, ginseng, σκόρδο butchers broom και cat’s claw καθώς και αυτά έχουν αντιπηκτική δράση.

Ποιά λαχανικά μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας; Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε πως τελικά τα λαχανικά τα οποία επιτρέπετε να καταναλώσετε σε αφθονία είναι πολύ περισσότερα από εκείνα τα οποία χρειάζεται να προσέξετε. Οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα, το κουνουπίδι, τα αγγούρια και οι πατάτες είναι μερικά από αυτά.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως η διατροφή ενός ατόμου που λαμβάνει αντιπηκτική φαρμακευτική αγωγή, όχι μόνο δεν είναι στερητική αλλά αντιθέτως τον βοηθά να χτίσει σταθερές διατροφικές συνήθειες.

Τι χρειάζεται λοιπόν να θυμάστε εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα;

  • Λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες το γιατρού σας, και τις ίδιες ώρες μέσα στην ημέρα.
  • Κρατήστε την κατανάλωση βιταμίνης Κ σε σταθερά επίπεδα κάθε ημέρα.
  • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν λαμβάνετε άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής.

 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. U.S. Department of Agriculture, Agricultural Research Service. Nutrient Database for Standard Reference. 2010.

2. Genser D. Food and drug interaction: Consequences for the nutrition/health status. Ann Nutr Metab. 2008;52(suppl 1):29-32.

3. National Institutes of Health Clinical Center Drug-Nutrient Interaction Task Force. Important information to know when you are taking: Warfarin (Coumadin) and Vitamin K. Last accessed 9/11/2015.

http://www.cc.nih.gov/ccc/patient_education/drug_nutrient/coumadin1.pdf