Από τέλη Μαΐου οι αιτήσεις για το βιβλιάριο ανασφάλιστων

Υπουργείο Υγείας
26-12-2016

«Ενεργοποιείται» τον Ιούνιο το σύστημα έκδοσης βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους πολίτες για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Οι ανασφάλιστοι θα έχουν πρόσβαση σε φάρμακα (με τους ίδιους όρους που ισχύει για τους ασφαλισμένους), σε νοσηλεία και σε παροχές αναλώσιμων υλικών χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Σταδιακά, θα δοθεί και η δυνατότητα εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων αλλά αρχικά οι κάτοχοι αυτών των βιβλιαρίων εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές Υγείας.

Οι υποψήφιοι προκειμένου να αποκτήσουν το βιβλιάριο θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα εφόσον είναι άνω των 18 ετών. Για τους ανασφάλιστους κάτω των 18 ετών, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

Το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας» παρουσίασαν στο υπουργείο Υγείαςζ ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής και οι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας (Α. Ξανθός), Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δ. Στρατούλης), Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Θ. Φωτίου) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Γ. Κατρούγκαλος).

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, η ΚΥΑ προβλέπει ένα σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων σε όλους τους ανασφάλιστους, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο. Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στα ΚΕΠ τα οποία σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων θα εκδίδουν τα βιβλιάρια Υγείας προκειμένου να τα προμηθευτούν οι δικαιούχοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για σχέδιο προτεραιοτήτων ενώ παραδέχθηκε ότι στο “καταρρέον” σύστημα έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον φορτίο και για αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενισχύσεις σε πόρους και ανθρώπους.

Παράλληλα, το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης επιταχύνει πρόγραμμα της ΕΕ για απόρους για σίτιση, ρουχισμό, βασικά αγαθά, συνολικού προϋπολογισμού 135 εκατ. ευρώ ενώ «τρέχει» και το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση. Μάλιστα, μέχρι τις 3 Μάιου, όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου η κα Θεανώ Φωτίου 109.613 πολίτες υπέβαλλαν αίτηση ένταξης για σίτιση (106.000), ρεύμα (33.000) και επιδότηση ενοικίου (26.000).