Από τι ηλικία να δώσετε χυμό στο παιδί σας;

30-05-2017

Οι χυμοί των φρούτων αποτελούν μία πρακτική και φαινομενικά θρεπτική πρόταση για παιδικό σνακ. Μάλιστα τα προηγούμενα χρόνια πολλοί παιδίατροι πρότειναν τους χυμούς ως καλή πηγή βιταμίνης C, σε μωρά ηλικίας 6 μηνών και άνω. Πριν μερικές εβδομάδες όμως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εξέδωσε μία νέα οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν την χορήγηση ακόμη και 100% φυσικών χυμών σε παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Μπορούν οι φυσικοί χυμοί να επιβαρύνουν την υγεία του μωρού;

Ο βασικότερος λόγος πίσω από αυτή την απόφαση δεν είναι κάποιο επιζήμιο για την υγεία συστατικό, αλλά η ανησυχία των ειδικών υγείας για την ποιότητα της διατροφής. Η Αμερικάνικη ομάδα τάχθηκε «ενάντια» στους φυσικούς χυμούς, καθώς εκφράζεται η ανησυχία πως δεν έχουν κανένα θρεπτικό όφελος για την ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον, όταν οι χυμοί αντικαθιστούν το μητρικό γάλα ή την αντίστοιχη φόρμουλα υπάρχει πιθανότητα έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Οι χυμοί, ακόμη και εάν είναι 100% φυσικοί, περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων σε σύγκριση με το γάλα, αλλά και λιγότερη πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη. Επιπλέον, μπορεί τα φρούτα και οι χυμοί τους να είναι καλύτερες πηγές βιταμινών C και Α, όμως στο κρίσιμο στάδιο της δόμησης των οστών και του υπόλοιπου σώματος, κρίνεται απαραίτητη η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και μαγνησίου από το γάλα.

Τι γίνεται μετά το πρώτο έτος;

Οι Αμερικανικές οδηγίες όμως δεν σταματούν στο πρώτο έτος ζωής του παιδιού. Για παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών συνιστάται η μέγιστη κατανάλωση 100mL (μισό ποτήρι) φυσικού χυμού την ημέρα, για ηλικίες 4 έως 6, 150mL ανά ημέρα και για τους έφηβους 200mL. Φυσικά τονίζεται πως η ποσότητα αυτή αφορά τους 100% φυσικούς χυμούς και όχι τα φρουτοποτά, των οποίων και συμβουλεύεται η αποφυγή. Επιπλέον, έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών στα οποία θα βρει κανείς τις πολύτιμες φυτικές ίνες. Οι τελευταίες απουσιάζουν από τους χυμούς, καθώς πολτοποιούνται κατά την παρασκευή τους. Υπενθυμίζεται πως στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, τα παιδιά είναι καλό να προτιμούν τουλάχιστον 1 φρούτο κάθε ημέρα!

Επηρεάζουν οι χυμοί το σωματικό βάρος του παιδιού;

Οι χυμοί καταναλώνονται πολύ γρήγορα, γεγονός που κρύβει τον κίνδυνο αυξημένης κατανάλωσης θερμίδων χωρίς να το αντιληφθεί το παιδί. Επιπλέον, η έλλειψη φυτικών ινών δεν ευνοεί το αίσθημα του κορεσμού. Οι ειδικοί προτείνουν οι χυμοί να μην χρησιμοποιούνται για ενυδάτωση του παιδιού, αλλά ως σνακ. Για παιδιά μικρότερης ηλικίας το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα καλύπτουν τις ανάγκες του βρέφους σε υγρά. Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα το σωματικό βάρος των παιδιών ηλικίας 6 ετών έχει ανοδική τάση, δεν επηρεάζεται όμως δραματικά με την καθημερινή κατανάλωση φυσικού χυμού. Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν πως μελλοντικά μία τέτοια συνήθεια ενδέχεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο σωματικό βάρος και στη συνολικότερη υγεία του παιδιού.

Το ηθικό δίδαγμα είναι πως οι χυμοί αποτελούν «μία στο τόσο» διατροφική επιλογή για παιδιά μεγαλύτερα τους ενός έτους. Το νερό, το γάλα και τα ολόκληρα φρέσκα φρούτα έχουν ρόλο αναντικατάστατη θρεπτική αξία. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

Melvin B. Heyman, Steven A. Abrams Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations. Pediatrics. Volume 139, number 6, June 2017

Auerbach BJ, Wolf FM, Hikida A, Vallila-Buchman P, Littman A, Thompson D, Louden D, Taber DR, Krieger J. Fruit Juice and Change in BMI: A Meta-analysis. Pediatrics. 2017 Mar 23. pii: e20162454.