Από την στυτική δυσλειτουργία στην βελτίωση της σεξουαλικής ζωής

26-12-2016

Στυτική δυσλειτουργία καλείται η μόνιμη ή η παροδική αδυναμία για την απόκτηση και διατήρηση της στύσης,  η οποία είναι ικανή για σεξουαλική δραστηριότητα και ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή.

Τα τελευταία χρόνια πολλές ιατρικές μελέτες γύρω από τη στυτική λειτουργία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οποιοσδήποτε άνδρας μπορεί κάποια στιγμή, πολλές φορές δε αιφνίδια και αναίτια, να εμφανίσει ένα δυσλειτουργικό στυτικό επεισόδιο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αποκτήσει κάποιο μόνιμο πρόβλημα στύσης. Το  φαινόμενο της εμφάνισης  στυτικής διαταραχής μπορεί να προκληθεί είτε από ψυχογενείς λόγους, είτε από κάποια οργανική πάθηση, είτε τέλος από μια μεικτή (οργανικής και ψυχικής) αιτιολογία.

Οι ψυχογενείς λόγοι της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, καθώς αφορούν την γενικότερη σεξουαλική ζωή του, τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κρίνει και αξιολογεί τον εαυτό του. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνονται η αγωνία για συναισθηματική ολοκλήρωση, το καθημερινό άγχος, η κατάθλιψη, οι διαταραχές της προσωπικότητας, το άγχος για ενδεχόμενη αποτυχία στην σεξουαλική συνεύρεση, κ. α.

Οι οργανικοί λόγοι της στυτικής δυσλειτουργίας περιλαμβάνουν ασθένειες του αγγειακού και νευρικού συστήματος, ορμονικές διαταραχές, ανατομικά προβλήματα, χρήση ή κατάχρηση φαρμάκων και ουσιών.

Όποιος όμως και να είναι ο λόγος της στυτικής δυσλειτουργίας, τα αποτελέσματά της, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα είναι ίδια σε όλους τους άνδρες. Καλώς ή κακώς, κάθε άνδρας θεωρεί την καλή σεξουαλική λειτουργία ως απαραίτητη προϋπόθεση της καθημερινής του ευεξίας και καλής διάθεσης. Συνεπώς, οποιοδήποτε πρόβλημα σ’ αυτόν τον τομέα έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόδοσή του σε όλα τα πεδία της καθημερινής του ζωής, στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στον φιλικό του κύκλο κλπ. Η στυτική δυσλειτουργία εσωτερικεύεται σαν συνολική αποτυχία της προσωπικότητάς του με αποτέλεσμα την συνολική απορρύθμιση της ζωής του.

Η ερμηνεία αυτή, η οποία μετατρέπει ένα τυχαίο και συνηθισμένο περιστατικό αδυναμίας στύσης σε κριτήριο αξιολόγησης της προσωπικότητας του ατόμου, αποτελεί και τον μεγαλύτερο ψυχολογικό κίνδυνο για τον άνδρα. Για τον λόγο αυτό, αν παρουσιαστεί κάποιο θέμα στυτικής δυσλειτουργίας, η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και με προσφυγή στην επιστημονική ιατρική βοήθεια.

Ο γιατρός με τις κατάλληλες εξετάσεις θα μπορέσει να προσδιορίσει τα αίτια του φαινομένου, αν είναι δηλαδή οργανικά, ψυχολογικά ή μεικτά, και να προχωρήσει ακολούθως στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Όσο αφορά τα οργανικά αίτια, ευτυχώς σήμερα η επιστήμη διαθέτει τη γνώση, τις μεθόδους  και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων φαινομένων στυτικής δυσλειτουργίας. Όσο αφορά τώρα τα ψυχολογικά αίτια, εδώ η κατάσταση, χωρίς να είναι χειρότερη, είναι παρ’ όλα αυτά λίγο διαφορετική. Κι αυτό γιατί σε συνδυασμό με την πιθανή χορήγηση φαρμάκων είναι απαραίτητη και η ψυχική συμμετοχή του έχοντος το πρόβλημα στην διαδικασία θεραπείας.

Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο, καθώς ζητείται από τον «ασθενή» να γίνει ο «συν-θεραπευτής» του εαυτού του, όμως μπορεί τα αποτελέσματα μιας τέτοιας θεώρησης να αποκαλύψουν απρόσμενα κέρδη. Καθώς ο ίδιος ο πάσχων συμμετέχει στην θεραπεία του αποκτά μια εντελώς καινούργια αντίληψη για την ίδια την ουσία του προβλήματός του. Το γεγονός της δυσλειτουργίας απομυθοποιείται και ο πάσχων μπορεί να το κοιτάξει σαν κάτι συνηθισμένο, κάτι που μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή σε οποιονδήποτε. Η απομυθοποίηση του δυσλειτουργικού περιστατικού και ο επακόλουθος εξοβελισμός της στυτικής λειτουργίας από τον ψευδή ρόλο της ως θεμέλιο της προσωπικότητας ενός άνδρα, θα οδηγήσει τον πάσχοντα από την καταθλιπτική θεώρηση του εαυτού του ως «ξοφλημένου», στην ειλικρινή και αποτελεσματική θεώρηση του ανθρώπου που έχει το θάρρος και τη δύναμη να αντιμετωπίσει, να ελέγξει και να διορθώσει  ακόμα και ένα τόσο ευαίσθητο ψυχολογικά θέμα.

Η θεώρηση αυτή θα τονώσει αποφασιστικά την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμησή του και όταν τελικά  το ψυχολογικό θέμα της δυσλειτουργίας του ξεπεραστεί, η εμπειρία του αυτή μπορεί να γίνει η αφετηρία μιας πιο ικανοποιητικής και ολοκληρωμένης σεξουαλικής ζωής.

Πηγή: http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=160783