Αποφάσεις – «σταθμοί» για τα δικαιώματα αρνητών και αντιεμβολιαστών – Τι ισχύει για τα self-test στο δημόσιο

22-09-2021

Παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσασαν οι μηνύσεις αλλά και επιθέσεις από αντιεμβολιστές- αρνητές σε βάρος εκπαιδευτικών που καλούνται να εφαρμόσουν το νόμο για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής παρήγγειλε στους κατά τόπους εισαγγελείς εφετών και πρωτοδικών όλης της χώρας να διερευνήσουν και μάλιστα τάχιστα εάν οι ενέργειες των αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις. Και σε καταφατική περίπτωση, να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει.

Ο κ. Ζαχαρής ζητεί από τους συναδέλφούς του, λόγω της σοβαρότητας των εν λόγω υποθέσεων, η παρέμβασή τους να είναι άμεση και συνεχής, με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνταγματικό το υποχρεωτικό self-test στο Δημόσιο

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την υποχρεωτική δοκιμασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου COVID-19 στο Δημόσιο τομέα και την ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματος. Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά από προσφυγή εργαζόμενης στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι σύμφωνα με το  Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο και σε μη νοσούντες, ως προϋπόθεση για την προσέλευση και παροχή της εργασίας, αποτελεί νόμιμο περιορισμό του δικαιώματος συναίνεσης σε ιατρικά θέματα, δεδομένου ότι τίθεται για την προστασία της δημόσιας υγείας ως κοινωνικό αγαθό, αλλά και ατομικώς της ζωής και υγείας όλων από τη διασπορά του COVID-19 και συνιστά αποτελεσματικό και αναγκαίο μέτρο, κατά την επιστημονική τεκμηριωμένη κρίση του νομοθέτη».

Παράλληλα, το ΣτΕ έκρινε ότι «το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα  δεν είναι απόλυτο δικαίωμα, αλλά εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία, σταθμιζόμενο με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα και κοινωνικά αγαθά, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας».