Αποφασίζουμε μέσα σε δευτερόλεπτα για την αξιοπιστία κάποιου

11-09-2018

Πόσο χρειάζεται για να καταλάβουμε εάν ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας είναι αξιόπιστος ή όχι. Λίγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου λένε τώρα Αμερικανοί επιστήμονες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Princeton στις Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν σε μία ομάδα φοιτητών χρόνο 100/1000 του δευτερολέπτου για να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα, την ικανότητα, την επιθετικότητα, τη συμπαθητικότητα και την αξιοπιστία προσώπων ηθοποιών.

Μέλη μιας άλλης ομάδας είχαν όσο χρόνο ήθελαν για να κάνουν την αξιολόγηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο έντυπο Business Insider.

Οι κρίσεις τους ήταν ίδιες για τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά, όπως οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν χρόνο μόνον ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Μεγάλο μέρος αυτής της κρίσης βασίζεται σε πράγματα που δεν μπορείτε πραγματικά να αλλάξετε. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι τα πιο θηλυκά, με παιδικά χαρακτηριστικά και ευτυχισμένα πρόσωπα θεωρούνται πιο αξιόπιστα.

Ένα άλλο στοιχείο που «διαβάζουν» οι άνθρωποι γρήγορα είναι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός άνδρα. Εντός μόλις ενός εικοστού του δευτερολέπτου – στον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αναγνωρίσει συνειδητά ένα πρόσωπο, μπορεί να προβεί κάποιος στη συγκεκριμένη κρίση.

«Η ταχεία και ακριβής αντίληψη του ανδρικού σεξουαλικού προσανατολισμού μπορεί να είναι απλώς ένα ακόμη σύμπτωμα ενός γρήγορου και αποτελεσματικού γνωστικού μηχανισμού αντίληψης των χαρακτηριστικών των άλλων», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης Νίκολας Ρουλ και Ναλινι Αμπταντιε.

Σε άλλη έρευνα που έγινε στον Καναδά το 2011 σε φοιτητές πανεπιστημίων, δόθηκαν φωτογραφίες ανδρών μοντέλων με αθλητικό ή με επαγγελματικό ντύσιμο. Στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις για τη σταδιοδρομία των ανθρώπων στη φωτογραφία.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι οι καλοντυμένοι αναμένεται να κερδίζουν περισσότερα χρήματα και να προαχθούν πιο γρήγορα επαγγελματικά.

«Μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα του σώματός σας για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη των άλλων στο πρόσωπό σας», υποστηρίζουν οι συντάκτες του άρθρου, στο οποίο σημειώνεται όποιος χαμογελά περισσότερο, σκύβει προς τα εμπρός, κοιτά τους ανθρώπους στα μάτια και μιμείται τη γλώσσα του σώματος του άλλου ατόμου ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτά είναι τα 7 συμπεράσματα που βγάζουμε αυτόματα για τους άλλους