Άρθρο του Δημήτρη Ν. Πατσάκη “ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου τουλάχιστον όμως με φαρμακοποιό”

Φάρμακα
26-12-2016

Ο συντάκτης του παρόντος δεν είναι ούτε Φαρμακοποιός ούτε φιλοδοξεί να υποκαταστήσει –όντας αδύνατον- τον ρόλο των επιστημόνων στην άσκηση της Πολιτικής Υγείας.

Η επιμονή μου στην δημιουργική (θεωρώ) κριτική των όσων συνέβαιναν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στον πολύπαθο χώρο, με «θύματα» πάντοτε τους ασθενείς , ασφαλισμένους, αποασφαλισμένους και ανασφάλιστους, Έλληνες ή ξένους, νόμιμους ή μη διαμένοντες στην επικράτεια της Ελληνικής Πολιτείας, πηγάζει από την διαρκή «γκρίνια» όλων όσων έχουν «χάσει την μπάλα», λόγω της βίαιης προσαρμογής μας στα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Το ζήτημα της «απελευθέρωσης» της διάθεσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και της δημιουργίας νέου διαύλου διάθεσης από τα πολυ-καταστήματα και τα Super-markets, ενώ ακούγεται απειλητικό για την επιβίωση των 12.000 περίπου Ιδιωτικών Φαρμακείων, δεν αποτελεί, κατά την προσωπική μου γνώμη, το «τέλος» του Φαρμακείου,όπως έχουμε συνηθίσει να το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Κατ’αρχήν,θα πρέπει να αποδεχθούμε ,a priori, πως η μείωση των τιμών στην συντριπτική πλειοψηφία των σκευασμάτων και η  ελάττωση του όγκου των συσκευασιών, ιδιαίτερα εκτός του Νοσοκομειακού χώρου (στοιχεία Ε.Ο.Φ), έχουν μειώσει, τόσο τον Κ.Ε. όσο και την καθαρή κερδοφορία όσων, αν δεν είχαν συγγενική σχέση με τον προηγούμενο κάτοχο της αδείας, δαπάνησαν δεκάδες χιλιάδες Ευρώ, προκειμένου να «δουλέψουν» σε ένα χώρο που έμοιαζε μέχρι προ ολίγων ετών «ανέγγιχτος» από την Κρίση (εξαιρούνται,ίσως οι Τελετάρχες Κηδειών και οι ιερείς των κοιμητηρίων).

Συνεπώς, και έναντι των νέων μειώσεων, σύμφωνα με τις εξελίξεις, η συντήρηση ενός Φαρμακείου κρίνεται ως μη αποδοτική, λαμβανομένων υπόψη των παγίων και άυλων περιουσιακών στοιχείων και του απαραίτητου κεφαλαίου κίνησης για την τήρηση επαρκούς εμπορεύματος και διακράτησης της «πελατείας».

Ο κ. Υπουργός Υγείας & Κ.Α. ορθότατα, κατά την γνώμη μου, εμφανίζεται να μην συναινεί στο «ξεσάλωμα» της αγοράς. Τα όσα θρυλούνται περί «μειώσεως» των τιμών σε αναλγητικά-αντιπυρετικά, βιταμίνες και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, δεν αναμένεται να γίνουν πράξη. Άλλωστε, όπως συνεχείς αναφορές αποδεικνύουν, εκατοντάδες προϊόντα διεθνούς κυκλοφορίας ευρείας κατανάλωσης, είναι πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από το σύνολο σχεδόν της αγοράς της Ε.Ε. Η αιτία δεν είναι άλλη από τον υπερβολικό αριθμό καταστημάτων τύπου Super-Market σε σχέση με τον πληθυσμό, σε σύγκριση με όλες τις χώρες, των Η.Π.Α. μη εξαιρουμένων.

Η δικαιολογία της «προστασίας της δημόσιας υγείας» είναι περισσότερο από εύλογη, με την υπενθύμιση πως, ακόμη και στις διαφημίσεις των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, προστίθεται η υπόμνηση «συμβουλευθείτε τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας»,μιας και εξακολουθούν να είναι ΦΑΡΜΑΚΑ.

Η τήρηση της «μνημονιακής» υποχρέωσης θα ήταν ίσως περισσότερο αποδεκτή εάν η διάθεση φαρμάκων, έστω και ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, εκτός Φαρμακείου, συνοδευθεί από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ στον χώρο και στο σημείο πώλησης (όχι με «μίσθωση» της Αδείας Άσκησης Επαγγέλματος, κατά το παράδειγμα των μελών του Τ.Ε.Ε). Ανάλογα, μήπως, υπό προϋποθέσεις π.χ. επιφανείας και καταλληλότητας του χώρου, θα ήταν προτιμότερη η σταδιακή λειτουργία Φαρμακείων εντός των καταστημάτων (με την μέθοδο «shop-in-shop»), τα οποία και θα «μετακομίσουν» από την προηγούμενη εγκατάστασή τους, μειώνοντας τα έξοδα π.χ. ενοικίου και δημοτικών τελών, έναντι εκχώρησης ποσοστού των εσόδων τους;

Παράλληλα, το Υπ.Υγείας θα πρέπει να «ρυθμίσει» την αγορά εκατοντάδων σκευασμάτων που διατίθενται σε ανύποπτους καταναλωτές από Γυμναστήρια,Καταστήματα ειδών γυμναστικής, Διαδίκτυο και «πόρτα-πόρτα», προβάλλοντας συχνά και το «εγκεκριμένο από το F.D.A».

Ας μην αυταπατώμαστε λοιπόν. Το αύριο δεν θα είναι σε καμμία περίπτωση ίδιο και απαράλλαχτο με το χθές. Πρωταρχικό μέλημα και ηθική υποχρέωση συνιστά η προστασία και η προαγωγή της υγείας όλων και όχι η διακύρηξη «εξαιρέσεων» επειδή «βολεύει» κάποιους….