Άσκηση: Μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το κάπνισμα

04-10-2018

Πολλοί παλεύουν καθημερινά για να κόψουν το κάπνισμα. Ορισμένοι τα καταφέρνουν. Άλλοι πάλι όχι. Τώρα, νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων δείχνει πως η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να μειώσουν ή ακόμα και να κόψουν το τσιγάρο.

«Η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα, να αντιμετωπίσει δυναμικά τα συμπτώματα στέρησης, που προκαλεί η εξάρτηση από την νικοτίνη, και που συνοδεύουν συνήθως το άτομο, όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη, η οξυθυμία, οι ανησυχίες, η κακή συγκέντρωση» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Θεοδωράκης, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ και αντιπρύτανης στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναφερόμενος στις ωφέλειες που μπορεί να έχει η άσκηση στη διακοπή του καπνίσματος.

Η άσκηση επίσης βοηθάει μέσω της αύξησης κατανάλωσης των θερμίδων στη μεταβολική ισορροπία και την προστασία του ατόμου από την αύξηση του βάρους του σώματος. Οι σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι τα άτομα αντιλαμβάνονται την άσκηση ως ένα τρόπο να ρυθμίσουν αισθήματα στρες και έντασης, να βελτιώσουν τη ζωή τους και να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Επίσης, αντιλαμβάνονται τη φυσική δραστηριότητα ή τα οργανωμένα προγράμματα άσκησης ως μια βασική στρατηγική παρέμβασης στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος και μείωσης της κατανάλωσης του αλκοόλ. Για παράδειγμα, σχετική έρευνα έδειξε ότι ακόμα και πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας που περιελάμβανε 15 λεπτά γρήγορο περπάτημα, ήταν ικανό να προκαλέσει μείωση της έντονης επιθυμίας για κάπνισμα και των ανάλογων στερητικών συνδρόμων και κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά από την άσκηση. Θεωρείται, όμως, ότι η προσκόλληση σε προγράμματα άσκησης διάρκειας 5 έως 7 ωρών την εβδομάδα, είναι αυτήν που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσει περισσότερο τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα με βάση τις δικές μας έρευνες, σημειώνει ο ίδιος.

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από ειδικούς να αναπτύξουν παρεμβατικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν ή και να κόψουν το τσιγάρο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων, αλλά, κυρίως, με την ψυχολογική υποστήριξη ειδικών. Από τις παρεμβατικές μελέτες δε θα μπορούσε να λείπει η άσκηση η οποία, σε συνδυασμό με συμβουλευτική και γνωστική συμπεριφορά έχει θετική επίδραση στην προσπάθεια για διακοπή του καπνίσματος» καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Aερόβια άσκηση: Μπορεί να καταπολεμήσει τον εθισμού στην κοκαΐνη;