Αστικός μύθος ο συγχρονισμός της περιόδου των γυναικών

26-12-2016

Έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature to 1971 και είχε στηριχθεί στη μελέτη 134 γυναικών που ζούσαν μαζί σε πανεπιστημιακές εστίες ανέφερε ότι οι γυναίκες όταν περνούν χρόνο μαζί συγχρονίζεται και η περίοδός τους.

Αυτή την ευρύτατα διαδομένη πεποίθηση που ίσχυε μέχρι τώρα, έρχεται να αμφισβητήσει η έρευνα της αναπληρώτριας καθηγήτριας διαπολιτισμικής  ανθρωπολογίας  στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Αlexandra Alverge η οποία υποστηρίζει, ότι αυτή η θεωρεία, δεν είναι παρά απλά ένας αστικός μύθος. 

Σύμφωνα με την παλιότερη έρευνα του 1971, που στηρίχθηκε στη μελέτη 8 κύκλων εμμήνου ρύσης των γυναικών υπήρξε μία αύξηση του συγχρονισμού μεταξύ γυναικών που μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο ή μεταξύ των πιο στενών φίλων. Η έρευνα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το παρατεταμένο χρονικό διάστημα συμβίωσης μεταξύ των γυναικών, οδηγούσε σε κάποιου είδους επικοινωνίας μεταξύ των φερεμόνων που εκδηλωνόταν με το να «αδιαθετούν»  σχεδόν ταυτόχρονα.

Από τότε όμως έχουν γίνει πολλές έρευνες σε ποικίλες ομάδες γυναικών, συγκατοίκων όσο και ομοφυλόφιλων γυναικών αλλά και έρευνες σε άλλα είδη όπως αρουραίων χιμπατζήδων και μπαμπουίνων προκειμένου να αποδειχτεί η θεωρεία του “γενικευμένου οίστρου” την ίδια στιγμή στο ζωικό βασίλειο. Αυτή η θεωρεία εξυπηρετεί την υπόθεση ότι ο συγχρονισμός του οίστρου δίνει μεγαλύτερη γκάμα επιλογών στα αρσενικά και εξασφαλίζει την αναπαραγωγή ενώ ελαχιστοποιεί το ρίσκο της μονοπώλησης των θηλυκών από ένα αρσενικό, δίνοντας τους τη δυνατότητα να έχουν περισσότερους συντρόφους.

Στην πραγματικότητα όμως, η ανάλυση 19 πρωτεύοντων θυλαστικών, έδειξε ότι τα αρσενικά έχουν λιγότερο έλεγχο  της αναπαραγωγής, όταν τα θηλυκά είναι σε οίστρο ταυτόχρονα.

Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα υπάρχουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την επιστημονική βάση αυτών θεωριών ενώ εγείρονται και ενστάσεις για τις μεθοδολογικές τους τακτικές. Οι νεώτερες μελέτες, υποδεικνύουν ότι ο περίφημος συγχρονισμός των «περιόδων»  γυναικών που συγκατοικούν ή συμβιώνουν, αποδεικνύεται μαθηματικά αδύνατος και δεν προέρχεται από κάποιου είδους επικοινωνίας των φερεμόνων, ενώ όταν συμβαίνει η εξήγηση μπορεί να είναι πολύ απλή. Πρόκειται απλώς για σύμπτωση!