Ατυχήματα που παθαίνουν τα παιδιά στο σπίτι

26-12-2016

Στην Αγγλία, οι τυχαίοι τραυματισμοί αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για τα παιδιά άνω των δώδεκα μηνών. Περισσότερα παιδιά χάνουν τη ζωή τους, ετησίως, από κάποιο ατύχημα στο σπίτι παρά από ασθένειες όπως η λευχαιμία ή η μηνιγγίτιδα.

Κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω από των 18 ετών μεταφέρονται στις μονάδες ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών μετά από ατυχήματα που είχαν στο σπίτι. Ενώ ο αριθμός αυξάνει πολύ περισσότερο εάν υπολογιστούν οι περιπτώσεις που δεν χρειάζονται νοσοκομείο και περιθάλπονται στο σπίτι ή σε κάποιο ιατρείο.

Πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα και γύρω από το σπίτι μπορούν να αποφευχθούν.

Το είδος των ατυχημάτων που παθαίνουν τα παιδιά στο σπίτι συνδέονται με την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξής τους. Σε πολύ νεαρή ηλικία, τα μωρά μπορούν να στρίψουν, να πιάσουν, να καταπιούν και να γλιστρήσουν. Μεγαλώνοντας (έξι έως δώδεκα μηνών) μπορούν επίσης να στέκονται, να κάθονται, να μπουσουλάνε και να βάζουν πράγματα στο στόμα τους.

Όσο μεγαλώνουν μπορούν να περπατάνε και να τριγυρίζουν στο σπίτι. Είναι πλέον ικανά να φτάσουν πράγματα που βρίσκονται πιο ψηλά, να σκαρφαλώσουν και να ξετρυπώσουν κρυμμένα αντικείμενα. Με την καινούργια αυτή αίσθηση ελευθερίας και ικανότητα μετακίνησης, τα μικρά παιδιά κινούνται γρήγορα, έτσι τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το healthview ανοίγει τον φάκελο των παιδικών ατυχημάτων, παρουσιάζοντας τις κυριότερες αιτίες τους αλλά και τρόπους που συμβάλλουν στην αποφυγή τους.

Αιτίες ατυχημάτων

Υπάρχουν αρκετά πιθανά επικίνδυνα μέρη σε όλα τα σπίτια, όπως: ζεστό νερό, οικιακές χημικές ουσίες, τζάκι, αιχμηρά αντικείμενα. Ακόμη και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός σπιτιού, όπως τα μπαλκόνια και οι ανοικτές σκάλες μπορεί να κρύβουν κινδύνους.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν μόνα τους, τους κινδύνους που υπάρχουν κάθε φορά. Η αντίληψή τους για το περιβάλλον γύρω τους είναι περιορισμένη, η έλλειψη εμπειρίας και ανάπτυξης, ο κακός συντονισμός των κινήσεων και η ασταθής ισορροπία, μπορεί να τα οδηγήσει σε ατύχημα. Τα παιδιά είναι γεμάτα απορίες και η περιέργεια μπορεί να τα οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, όπου μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην πρόκληση ατυχημάτων:

  • Αφηρημάδα και ελλιπής επίβλεψη.
  • Παράγοντες όπως το άγχος, κάποιος θάνατος στην οικογένεια, μια χρόνια ασθένεια, το να είναι κάποιος άστεγος ή να έχει μετακομίσει πρόσφατα.
  • Αλλαγές στις συνήθειες ή βιασύνη.
  • Μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων στο ίδιο σπίτι και κακές συνθήκες διαβίωσης.
  • Έλλειψη εξοικείωσης με το περιβάλλον, π.χ. στις διακοπές, ή κατά την επίσκεψη σε συγγενείς ή φίλους.
 
Πότε πρέπει ένα παιδί να πάει στο νοσοκομείο;

Ένα παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο μετά από ένα ατύχημα εάν:

  • εκείνη τη στιγμή ή νωρίτερα είχε χάσει τις αισθήσεις του,
  • κάποια στιγμή σταμάτησε να αναπνέει,
  • κάνει εμετό ή έχει υπνηλία,
  • έχει καταπιεί οποιαδήποτε μικρά αντικείμενα, όπως χάπια, κουμπιά ή μπαταρίες,
  • αιμορραγεί από τα αυτιά,
  • έχει χάσει πολύ αίμα,
  • υπάρχει πιθανότητα να έχει εσωτερικά τραύματα,
  • παραπονιέται για οξύ πόνο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τραύμα του παιδιού σας, πηγαίνετε άμεσα σε κάποιο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή στο γιατρό που σας παρακολουθεί, ό,τι είναι πιο κοντά ή πιο κατάλληλο.

Συνήθη ατυχήματα στο σπίτι

Οι πτώσεις είναι το πιο συνηθισμένο ατύχημα που μπορεί να συμβεί γύρω από το σπίτι. Το πνίξιμο και η ασφυξία, τα εγκαύματα, κάθε είδους, και η δηλητηρίαση είναι άλλα κοινά είδη ατυχημάτων, ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Πού συμβαίνουν τα ατυχήματα;

Τα περισσότερα ατυχήματα μέσα και γύρω από το σπίτι συμβαίνουν στην τραπεζαρία, πιθανά επειδή αυτό είναι το δωμάτιο όπου περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους οι περισσότερες οικογένειες. Οι επόμενοι πιο συνηθισμένοι χώροι είναι η κουζίνα, η κρεβατοκάμαρα και οι σκάλες. Τα ατυχήματα στην κουζίνα και στις σκάλες είναι τα πιο σοβαρά.

Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στα παιδιά αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών και τα Σαββατοκύριακα.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 0 έως 4 ετών είναι πιθανότερο να πάθουν κάποιο ατύχημα στο σπίτι, ενώ τα αγόρια είναι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι τα κορίτσια.

Πτώσεις

Οι πτώσεις αποτελούν μακράν το πιο συνηθισμένο είδος ατυχημάτων στο σπίτι. Αποτελούν το 44% όλων των ατυχημάτων που παθαίνουν τα παιδιά.

Για τα μωρά, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να γλιστρήσουν από κάπου και να πέσουν, για παράδειγμα από το τραπέζι, το κρεβάτι ή τον καναπέ. Τα νήπια μαθαίνουν γρήγορα πώς να σκαρφαλώνουν για να εξερευνήσουν κάτι, είναι λοιπόν πολύ εύκολο να πέσουν από κάποιο έπιπλο, από τις σκάλες, ή από το παράθυρο ή το μπαλκόνι.

Τα παιδιά νεαρής ηλικίας καθώς μαθαίνουν να περπατούν και να κινούνται, είναι πιθανότερο να πέσουν και να χτυπήσουν, να κάνουν μώλωπες, αλλά τα σοβαρότερα ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν. Παρακάτω θα διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές για το πως να αποτρέψετε τις πτώσεις στο σπίτι:

  • Σιγουρευτείτε πως το μωρό δεν μπορεί να γλιστρήσει από την αλλαξιέρα.
  • Μην βάζετε λίκνο ή οποιοδήποτε καρεκλάκι που αναπηδά πάνω σε τραπέζι ή γραφείο. Μπορούν εύκολα να πέσουν.
  • Τοποθετήστε ειδικούς σύρτες στα παράθυρα έτσι ώστε να μην ανοίγουν περισσότερο από 10cm.
  • Μην βάζετε καρέκλες ή τίποτα όπου μπορεί να σκαρφαλώσει ένα παιδί και να φτάσει στο παράθυρο.
  • Τοποθετήστε στο πάνω και στο κάτω μέρος της σκάλας ειδική πορτούλα ασφαλείας, σύμφωνα με τα επίσημα πρότυπα ασφαλείας για τη Μεγάλη Βρετανία (BS 4125). Μην αφήνετε στις σκάλες τίποτα που μπορεί να πατήσει κανείς και να πέσει.
  • Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει τρόπος να χωρέσει το παιδί ανάμεσα σε κάγκελα ή στην κουπαστή στην κορυφή της σκάλας, καλύψτε τα με σανίδες εάν υπάρχει κίνδυνος να πέσει, περνώντας ανάμεσα, ή να σφηνώσει.
  • Εάν έχετε μπαλκόνι, κρατήστε την πόρτα κλειδωμένη ώστε το παιδί να μην μπορεί να βγει έξω μόνο του. Εάν έχει κάγκελα όπου το παιδί μπορεί να σκαρφαλώσει, ανυψώστε τα ή τοποθετήστε δίχτυ ασφαλείας για προστασία. Μην βάζετε τίποτα κοντά στα κάγκελα ώστε να μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει.
  • Οποιαδήποτε έπιπλα ή συσκευές μπορούν να τραβηχτούν θα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο.
 
Ασφυξία και πνίξιμο

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να καταπιούν, να εισπνεύσουν ή να πνίγουν με μικρά αντικείμενα όπως βώλους, κουμπιά, φιστίκια και μικρά παιχνίδια.

  • Κρατήστε τα μικρά αντικείμενα μακριά από μικρά παιδιά.
  • Επιλέξτε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του μωρού ή του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά να κρατούν τα παιχνίδια τους μακριά από το μωρό.
  • Προσέξτε ρούχα και υφάσματα με σκοινιά ή κορδέλες, κορδόνια στο λαιμό και μαριονέτες με κορδόνια καθώς μπορούν εύκολα να πιαστούν κάπου και πνίξουν το μωρό.
  • Βάλτε το μωρό να κοιμηθεί στο λίκνο του ξαπλωμένο με την πλάτη. Μην το βάζετε να κοιμηθεί σε κρεβάτι ενηλίκων, ή στον καναπέ και μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια, διότι μπορεί να πάθουν ασφυξία.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις πλαστικές τσάντες γιατί τα μικρά παιδιά μπορεί να βάλουν το κεφάλι τους μέσα και να μην μπορούν να αναπνεύσουν.
  • Τα κορδόνια για τις κουρτίνες ή τις περσίδες θα πρέπει να είναι κοντά για να μην τα φτάνουν τα παιδιά.
  • Κρατήστε τα ζώα, ειδικά τις γάτες, έξω από την κρεβατοκάμαρα ιδιαίτερα εάν συνηθίζουν να ανεβαίνουν πάνω στην κούνια και το κρεβάτι. Εάν αποκοιμηθούν σε λάθος θέση μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στο παιδί. Εάν χρειάζεται, υπάρχουν ειδικά δίχτυα για καροτσάκια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
 
Πυρκαγιές

Οι πυρκαγιές στο σπίτι είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα παιδιά. Τα παιδιά που παίζουν με σπίρτα και αναπτήρες, συχνά καταλήγουν να βάλουν φωτιά στο σπίτι. Τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά, συχνά κρύβονται για να γλιτώσουν από τον κίνδυνο και όταν πλέον βρεθούν είναι αργά. Χρησιμοποιείτε πάντα δίχτυ ασφαλείας στα ανοιχτά τζάκια και σιγουρευτείτε ότι είναι στερεωμένο στον τοίχο. Μην στηρίζετε ή μην κρεμάτε τίποτα στο τζάκι.

  • Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού σε κάθε πάτωμα στο σπίτι σας και δοκιμάζετέ τους τακτικά.
  • Κρατήστε σπίρτα και αναπτήρες μακριά από τα παιδιά.
  • Σβήνετε και πετάτε τα τσιγάρα προσεκτικά.
Οργανώστε ένα σχέδιο άμεσης διαφυγής για την οικογένειά σας και εξηγήστε στο παιδί σας τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση πυρκαγιάς. Προσπαθήστε να το εφαρμόζετε δοκιμαστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι όλοι εξοικειωμένοι.
 
Ατυχήματα με γυαλιά / τζάμια

Το γυαλί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κοψίματα. Πολλά παιδιά καταλήγουν στο νοσοκομείο κάθε χρόνο λόγω ατυχημάτων με γυαλιά στο σπίτι. Επίσης, πολλά τραυματίζονται από κάποιο ποτήρι ή μπουκάλι που έσπασε.

  • Χρησιμοποιείστε τζάμια ασφαλείας στα χαμηλά παράθυρα και πόρτες. Τα τζάμια ασφαλείας είναι ένα είδος γυαλιού που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία σκλήρυνσης και πλαστικοποίησης και το οποίο περνά ειδικές δοκιμές αντοχής. Το κανονικό γυαλί θρυμματίζεται ευκολότερα. Τα βρετανικά πρότυπα για το γυαλί ασφάλειας είναι BS 6206. Αναζητήστε τη σήμανση BS στα παράθυρά σας ή ρωτήστε τον υπάλληλο που θα τοποθετήσει τα παράθυρά σας.
  • Μετατρέψτε τα υπάρχοντα παράθυρα σε πιο ασφαλή και ανθεκτικά τοποθετώντας ένα ανθεκτικό φιλμ προστασίας για τη θραύση.
  • Όταν τα αγοράζετε έπιπλα που έχουν τζάμια, βεβαιωθείτε ότι είναι βάσει των εγκεκριμένων προτύπων ασφαλείας. Τα βρετανικά πρότυπα για το γυαλί στα έπιπλα είναι BS 7376 και BS 7449.
  • Πετάτε πάντα τα σπασμένα γυαλιά γρήγορα και με ασφάλεια. Τυλίξτε τα σε εφημερίδα πριν τα πετάξετε στον κάδο αχρήστων.
  • Εάν έχετε θερμοκήπιο ή κάποια υποδομή για να προστατεύετε τα φυτά σας από το κρύο του χειμώνα, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει κρύσταλλα ασφάλειας ή ότι είναι περιφραγμένο για να μην μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά.
  • Μην αφήνετε τα νήπια να κάνουν βόλτα γύρω από γυάλινα αντικείμενα ή κατασκευές, ή κρατώντας αιχμηρά αντικείμενα, όπως ψαλίδια και μυτερά μολύβια.
 
Εγκαύματα

Τα περισσότερα εγκαύματα σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών προκαλούνται από ζεστά / βραστά υγρά. Το δέρμα ενός παιδιού είναι πολύ πιο ευαίσθητο από το δέρμα των ενηλίκων και το καυτό νερό μπορεί να τα κάψει μέχρι και 15 λεπτά αφότου έχει βράσει. Το καυτό νερό στη μπανιέρα είναι η μεγαλύτερη αιτία σοβαρών και μοιραίων εγκαυμάτων σε μικρά παιδιά.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να πάθουν εγκαύματα από ανοικτά τζάκια, την κουζίνα μαγειρέματος, το σίδερο για ρούχα ή για μαλλιά, τσιγάρα, σπίρτα, αναπτήρες και άλλες καυτές επιφάνειες.

  • Σβήστε τις θερμαινόμενες συσκευές, όπως το σίδερο για τα ρούχα ή τα μαλλιά, το εξάρτημα για μπούκλες, αμέσως μετά από τη χρήση και τοποθετήστε σε σημείο που δεν τα φτάνουν τα παιδιά. Επίσης, φροντίστε ότι και το καλώδιο είναι κάπου που δεν φτάνει το παιδί.
  • Πάντα τοποθετείτε τα ζεστά ροφήματα μακριά από τα παιδιά. Μην τα τοποθετείτε κοντά στην άκρη του τραπεζιού, και μην χρησιμοποιείτε τραπεζομάντιλα τα οποία τα παιδιά μπορούν να τραβήξουν.
  • Μην πίνετε ζεστά κρατώντας το παιδί αγκαλιά.
  • Χρησιμοποιήστε βραστήρα χωρίς καλώδιο ή βραστήρα που έχει καλώδιο που τυλίγεται ώστε να είναι πάντα κοντό.
  • Χρησιμοποιήστε τα πίσω μάτια της κουζίνας κατά το μέγιστο δυνατό, και στρέψτε τις λαβές από τα τηγάνια και τις κατσαρόλες μακριά από την άκρη.
  • Όσο το δυνατόν περισσότερο, κρατήστε τα μικρά παιδιά εκτός κουζίνας.
  • Πριν κάνετε μπάνιο το μωρό ή το παιδί σας, ελέγξτε ότι το νερό δεν είναι πάρα πολύ ζεστό. Ένας καλός τρόπος να το δοκιμάσετε είναι να βάλετε πρώτα μέσα τον αγκώνα σας. Όταν γεμίζετε τη μπανιέρα, τραβήξτε πρώτα κρύο νερό και μετά προσθέστε το ζεστό. Μεγαλώνοντας το παιδί μάθετε του να δοκιμάζει το νερό πριν μπει στη μπανιέρα.
 

Δηλητηρίαση

Τα περισσότερα ατυχήματα δηλητηρίασης προκαλούνται από φάρμακα, οικιακά προϊόντα και καλλυντικά. Περισσότερα από 28.000 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται θεραπεία για δηλητηρίαση, ή πιθανή δηλητηρίαση, ετησίως.

  • Κρατήστε οτιδήποτε μπορεί να είναι δηλητηριώδες (όλα τα φάρμακα και τα χάπια, τα οικιακά καθαριστικά και τα προϊόντα κηπουρικής) μακριά από τα παιδιά, κατά προτίμηση σε κάποιο ντουλάπι που κλειδώνει.
  • Χρησιμοποιήστε ντουλάπια / δοχεία που έχουν ασφάλεια για να μην μπορούν να τα ανοίξουν τα παιδιά. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι πολλά παιδιά μετά την ηλικία των τριών ετών μπορούν να ανοίξουν ακόμη και τα καπάκια με ασφάλεια.
  • Κρατήστε όλες τις επικίνδυνες χημικές ουσίες στην αρχική τους συσκευασία. Για παράδειγμα, μην αποθηκεύετε το ζιζανιοκτόνο σε ένα παλιό μπουκάλι από ποτό γιατί ένα μικρό παιδί μπορεί να μπερδευτεί και να νομίζει ότι είναι ασφαλές και μπορεί να πιει.
  • Πετάξτε τα φάρμακα και τις χημικές ουσίες που δεν χρειάζεστε προσεκτικά.
  • Αποτρέψτε τα παιδιά σας από το να τρώνε φυτά ή μανιτάρια από τον κήπο, ορισμένα μπορεί να είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη ακόμα και θανατηφόρα.
 

Πνιγμός

Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε μόλις μερικά εκατοστά νερού. Θα πρέπει συνεπώς να εποπτεύονται πάντα τα παιδιά όταν βρίσκονται κοντά σε νερό.

  • Μην αφήνετε ποτέ μωρά ή μικρά παιδιά μόνα στους στο μπάνιο ούτε για ένα λεπτό.
  • Μην αφήστε αφήνετε ακάλυπτα δοχεία με νερό μέσα ή γύρω από το σπίτι.
  • Αποθηκεύστε την πισινούλα του παιδιού όταν δεν χρησιμοποιείται.
  • Κατά προτίμηση όσο τα παιδιά είναι μικρά, γεμίστε τις λιμνούλες του κήπου με χώμα. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, καλύψτε τις με άκαμπτα κάγκελα ή περιφράξτε τις. Να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε με τα παιδιά σας τον κήπο γνωστών ή φίλων.