Αυξήσεις σε 700 φθηνά φάρμακα από σήμερα

26-08-2024

Μεσοσταθμική αύξηση κατά 35%, θα ισχύσει από σήμερα στις τιμές περίπου 700 φθηνών σκευασμάτων. Πρόκειται για προϊόντα τα οποία είχαν πολύ χαμηλές τιμές και υπήρχε περίπτωση να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Οι αυξήσεις έγιναν μετά από σχετικό αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς οι τιμές τους ήταν κατά πολύ χαμηλότερες από τον μέσο όρο των τιμών που ισχύουν στην ΕΕ και το κόστος παραγωγής τους τα τελευταία χρόνια ήταν υψηλότερο από το κέρδος.

Εκτιμάται πως περίπου 200 φάρμακα από αυτά που έλαβαν αύξηση δεν κυκλοφορούν καν και εισάγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής.

Εκτιμάται ότι με τις αυξήσεις, οι ασθενείς θα πληρώσουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τη συμμετοχή τους, ενώ το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε περίπου 60 εκατομμύρια.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα αυξήσεων στις λιανικές τιμές:

  • Amoxil: 4,81 ευρώ (από 3,58).
  • Augmentin: 7,48 ευρώ (από 5,94).
  • Zovirax: 8,45 ευρώ (από 6,43).
  • Ceclor: 7,06 ευρώ (από 4,49).
  • Vortaren: 3,32 ευρώ (από 1,51).
  • Tavor: 2,19 ευρώ (από 1).
  • Lasix: 2,7 ευρώ (από 1,96).
  • Apotel: 5,61 ευρώ (από 3,85).
  • Salospir: 2,08 ευρώ (από 1,17).