Χάνουν το μόσχευμα γιατί “δεν παίρνουν” τα φάρμακα τους

26-12-2016

Περιμένουν  να χτυπήσει το τηλέφωνο και να τους πουν ότι  βρέθηκε το πολυπόθητο μόσχευμα. Προσεύχονται στο θεό και εύχονται να πάνε όλα καλά με την επέμβαση. Η μεταμόσχευση πετυχαίνει και οι  άνθρωποι αυτοί γεμίζουν δίκαια με «ελπίδες ζωής».
Τότε είναι όμως που ξυπνάνε στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα. « Ξέρεις τι είναι να νικήσεις το θάνατο και να μην μπορείς να νικήσεις την αναλγησία της ανυπαρξίας κοινωνικής μέριμνας ενός « πολιτισμένου κράτους;» αναρωτιέται ένας μεταμοσχευμένος ασθενής.

Καθημερινά μιλάμε για ανασφάλιστους πολίτες που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα τους. Υπάρχουν όμως και οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι πολίτες που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακα  ζωτικής σημασίας για την αντί-απορριπτική αγωγή την οποία πρέπει να ακολουθούν  οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς και τα υπόλοιπα φάρμακα που πρέπει να παίρνουν καθώς αντιμετωπίζουν πολλαπλά παθολογικά προβλήματα.

 Τα στοιχεία από το  Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη που έρχονται στη δημοσιότητα μαρτυρούν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Συγκεκριμένα πέντε μεταμοσχευμένοι, εκ των οποίων ο ένας είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και τέσσερις σε μεταμόσχευση νεφρού, αποτάθηκαν τον χειμώνα που πέρασε στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) για να αναζητήσουν τα φάρμακά τους καθώς αν δεν τα πάρουν υπάρχει ο κίνδυνος να απορριφθεί το μόσχευμα.

Το  Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη σε ανακοίνωση του επισημαίνει : «Είναι άκρως αντιφατικό από τη μία να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και από την άλλη να κλείνουμε τα μάτια μας στην ίδια την πραγματικότητα. Οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι κινδυνεύουν. Είναι ένας ακόμη αποκλεισμός που θα στοιχίσει ζωές. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να εξασφαλίσει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων, όπως και τη δωρεάν νοσηλεία σε όλους τους ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους ασθενείς, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει μέχρι τώρα στοχεύει στην ευημερία των αριθμών, αλλά οδηγεί στο θάνατο ανθρώπων».

Η κυρία Χριστίνα Κυδώνα, γιατρός και  εθελόντρια στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη μίλησε στο «healthview»: «  Ο αριθμός των ανασφάλιστων μεταμοσχευμένων που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση ακόμη είναι μικρός και εμείς γνωρίζουμε μόνο τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Είναι όμως αντιπροσωπευτικό και συνεπώς καθρέφτης του πανελλήνιου προβλήματος. Η ρύθμιση για την φαρμακευτική κάλυψη και την νοσηλεία των ανασφάλιστων μεταμοσχευμένων  σε περίπτωση που προκύψουν επιπλοκές πρέπει να γίνει άμεσα διότι κινδυνεύουν να χάσουν όχι μόνο το μόσχευμα αλλά και την ζωή τους. Οι ανασφάλιστοι μεταμοσχευμένοι είναι ακόμη μία ευαίσθητη ομάδα που κινδυνεύει εξ αιτίας του αποκλεισμού  της από το ΕΣΥ για οικονομικούς λόγους».

Χρυσάνθη Τασσοπούλου