Χάστε κιλά μασώντας αργά

26-12-2016

Έχετε ποτέ μετρήσει πόσες φορές ακουμπάτε το πιρούνι σας στο τραπέζι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος; Ή πόσες φορές μασάτε κάθε μπουκιά πριν καταπιείτε; Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες, ειδικότερα την ώρα που ετοιμάζεστε να απολαύσετε ένα γεύμα, στο τέλος της ημέρας όμως παρόμοιες μικρές συνήθειες μπορεί να είναι εκείνες οι οποίες οδηγούν στην σταδιακή αύξηση του βάρους. 

Αυτές ακριβώς ήταν και οι σκέψεις μίας ομάδας ερευνητών οι οποίοι κατασκεύασαν το 2013 το πρώτο «ηλεκτρονικό πιρούνι». Το ηλεκτρονικό πιρούνι βοηθά να τρώτε πιο αργά, μετρά την ώρα που χρειάζεστε για να καταναλώσετε ένα γεύμα, το χρονικό διάστημα μεταξύ κάθε μπουκιάς, αλλά και πόσες μπουκιές τρώτε το λεπτό. Φυσικά όλες αυτές οι πληροφορίες είναι έπειτα προσβάσιμες από τον υπολογιστή ή το smartphone σας.

Διαβάστε περισσότερα για το ηλεκτρονικό πιρούνι εδώ.

Γιατί είναι όμως σημαντικό να τρώμε αργά; Έχει παρατηρηθεί πως οι άνθρωποι με παραπάνω κιλά τρώνε πολύ γρηγορότερα από άτομα με φυσιολογικό βάρος. Επιπλέον όταν μετρήθηκαν οι θερμίδες που καταναλώνει ένας άνθρωπος όταν τρώει αργά σε σχέση με τις θερμίδες που καταναλώνει όταν τρώει με γρήγορους ρυθμούς, διαπιστώθηκε  πως η βιασύνη στο φαγητό οδηγεί στην κατανάλωση 10% περισσότερων θερμίδων

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 10 οφέλη και συμβουλές για να τρώτε πιο αργά:

  1. Αφιερώστε 30 περίπου λεπτά σε κάθε κυρίως γεύμα σας.
  2. Μασήστε κάθε μπουκιά 15- 20 φορές πριν καταπιείτε, καθώς το καλύτερο μάσημα οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
  3. Μεταξύ κάθε μπουκιάς ακουμπήστε τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι.
  4. Τρώγοντας αργά δεν καταναλώνετε μόνο λιγότερες θερμίδες σε ένα γεύμα, αλλά μειώνετε και το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Η αργή κατανάλωση γευμάτων επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών της πείνας που εκκρίνονται από το στομάχι μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  5. Αποφύγετε τις πολτοποιημένες τροφές σε μορφή πουρέ, καθώς υπάρχει η τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα αυτών. Επίσης, όταν πολτοποιούμε ένα τρόφιμο μειώνετε ο όγκος του με αποτέλεσμα να νομίζουμε πως τρώμε μικρή ποσότητα.
  6. Όταν τρώμε αργά πίνουμε περισσότερο νερό. Τουλάχιστον αυτό λένε οι επιστημονικές μελέτες οι οποίες μέτρησαν την κατανάλωση νερού σε συνθήκες ενός αργού γεύματος και είδαν πως κανείς πίνει περίπου 30% περισσότερο νερό σε σχέση με την ποσότητα νερού που καταναλώνει όταν τρώει βιαστικά. Η κατανάλωση νερού κατά το γεύμα οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη τροφής καθώς το νερό καταλαμβάνει πολύ χώρο στο στομάχι μας και μας «φουσκώνει».
  7. Χρησιμοποιείστε όλες σας τις αισθήσεις τρώγοντας αργά. Εάν καταναλώσετε ολόκληρο το γεύμα σας μέσα σε 5 λεπτά το πιθανότερο είναι πως δεν έχετε προλάβει να το μυρίσετε, να παρατηρήσετε τα χρώματα,  ή να καταλάβετε τις διαφορετικές υφές των συστατικών του. Η ώρα που παραμένει το φαγητό στο στόμα μας δεν συνδέεται μόνο με την απόλαυση, αλλά και με την ποσότητα και τις θερμίδες που εν τέλει θα καταναλώσουμε.
  8. Τρώγοντας με αργό ρυθμό δίνεται στον εαυτό σας την δυνατότητα να σκεφτεί τι πραγματικά χρειάζεται να φάει, αλλά και πόσο πεινάει.
  9. Θυμηθείτε να μην καθίσετε στο τραπέζι πεινασμένοι, διότι είναι πιθανό πως σε μία τέτοια περίπτωση θα καταναλώσετε ό,τι βρεθεί μπροστά σας χωρίς πραγματικά να το έχετε ανάγκη.
  10. Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό. Οι περισσότεροι από εμάς ξεχνάμε να πιούμε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση, είναι καλό να δημιουργήσουμε συνήθειες όπως η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μας. Το όφελος της συνήθειας αυτής θα είναι διπλό καθώς θα έχουμε ενυδατώσει τον οργανισμό μας αλλά θα έχουμε γεμίσει και το στομάχι μας.

 

Ήβη Παπαϊωάννου

Επιστήμων Τροφίμων και Ειδικός Διατροφής

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com