Για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους, η κατανόηση ποια τυριά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα και ποια είναι καλύτερες επιλογές, θα τους βοηθήσει στην λήψη τεκμηριωμένων διατροφικών αποφάσεων.

Αυτό το άρθρο εξηγεί πώς το τυρί επηρεάζει την χοληστερίνη, επισημαίνει τα χειρότερα τυριά με βάση την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη και αναδεικνύει εκείνα που αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές για την καρδιά.

Πώς το τυρί επηρεάζει την χοληστερίνη

Το τυρί περιέχει κορεσμένα λίπη, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα.

  • Κορεσμένα λίπη και LDL χοληστερόλη: Η υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών από τροφές όπως τα τυριά μπορεί να αυξήσει την LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας), γνωστή και ως “κακή” χοληστερόλη, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
  • Θρεπτικά συστατικά: Παρά την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, τα τυριά είναι ευεργετικά για το ασβέστιο, τις πρωτεΐνες και άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν την υγεία των οστών και την μυϊκή λειτουργία.

Η συνολική επίδραση των τυριών στη χοληστερίνη εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της μερίδας.

Τα χειρότερα τυριά για τη χοληστερίνη

Ορισμένα τυριά είναι σημαντικά υψηλότερα σε χοληστερόλη από άλλα. Παρακάτω είναι ένας πίνακας, που κατατάσσει τα πιο δημοφιλή τυριά με βάση την περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη.

Τυρί (100g) Χοληστερίνη (mg)
Fontina 123 mg
Γκούντα 114 mg
Τυρί κρέμα 105 mg
Τσένταρ 105 mg
Παρμεζάνα 92 mg
Ελβετικό τυρί 89 mg
Φέτα 89 mg
Τυρί αμερικανικού τύπου (επεξεργασμένο) 86 mg
Μοτσαρέλα (από πλήρες γάλα) 79 mg
Μπλε τυρί 75 mg
Τυρί Cottage (2% λιπαρά) 17 mg
Ρικότα (από πλήρες γάλα) 51 mg
Ρικότα (από μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα) 38 mg

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, τα 4 τυριά με τριψήφια mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια -και άρα εκείνα που απαγορεύονται για όσους προσέχουν τη χοληστερίνη τους- είναι κατά σειρά:

  1. Fontina
  2. Γκούντα
  3. Τυρί κρέμα
  4. Τσένταρ

Ποια τυριά είναι χαμηλά σε λιπαρά και χοληστερίνη

Για μια πιο υγιεινή διατροφή για την καρδιά, η επιλογή τυριών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη είναι ζωτικής σημασίας.

  • Τυρί Cottage (2% λιπαρά): Με μόνο 17 mg χοληστερόλης ανά 100g, είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για όσους προσέχουν τη χοληστερίνη τους.
  • Μερικώς αποβουτυρωμένη Ricotta: Περιέχει 38 mg χοληστερόλης ανά 100g και προσφέρει κρεμώδη υφή, κατάλληλη για διάφορα πιάτα.
  • Φρέσκια μοτσαρέλα (μερικώς αποβουτυρωμένη): Χαμηλότερη σε χοληστερόλη από την μοτσαρέλα πλήρους γάλακτος, καθιστώντας την μια εξαιρετική εναλλακτική.
  • Κατσικίσιο τυρί: Γενικά χαμηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη σε σύγκριση με πολλά τυριά από αγελαδινό γάλα.
  • Εναλλακτικά τυριά φυτικής προέλευσης: Παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς, σόγια ή λάδι καρύδας και είναι συχνά χωρίς χοληστερόλη και κατάλληλα για δίαιτες υγιεινές για την καρδιά.

Σύμπέρασμα

Το τυρί μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, ακόμη και για όσους προσέχουν την χοληστερίνη τους. Κατανοώντας ποια τυριά έχουν υψηλή ή χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές, για να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας.

Πηγές: nutritionix.comverywellhealth.commedicalnewstoday.com