Χρόνια νοσηρότητα: Το 41% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας – Αποκαλυπτικά στοιχεία για την Υγεία στην Ελλάδα

27-03-2025

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για την Υγεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των ενηλίκων στη χώρα έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας, ποσοστό που ανεβαίνει έντονα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα καρδιαγγειακά, νεφρολογικά, μεταβολικά και αναπνευστικά νοσήματα, σε συνδυασμό με τα νεοπλάσματα, αποτελούν το 80% περίπου του συνόλου της χρόνιας νοσηρότητας. Το πλέον ανησυχητικό εύρημα, όμως, για την Ελλάδα προκύπτει από το ζήτημα της πολυνοσηρότητας: με βάση ερευνητικά δεδομένα, το 52% του πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από δύο ή περισσότερα χρόνια νοσήματα, σημειώνοντας το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και το υψηλότερο στις γυναίκες (56%). Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την ανακοίνωση διεξαγωγή νέας μελέτης που αποσκοπεί στο να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο, προτείνοντας παρεμβάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας, στο πλαίσιο της συνεργασίας Partnership for Health System Sustainability and Resilience (PHSSR).

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Ειδικών Εμπειρογνωμόνων της μελέτης, η οποία διενεργείται με την υποστήριξη της εταιρείας Astra Zeneca, πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου στην Αθήνα, ενώ τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται στις αρχές Ιουνίου. Η μελέτη φιλοδοξεί να εισαγάγει μια σειρά δεικτών που αξιολογούν την επίδοση της Ελλάδας και του συστήματος υγείας αναφορικά με τη διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας, αναδεικνύοντας πιθανές ανάγκες για προσαρμογή των πολιτικών δράσεων και προτείνοντας εφαρμόσιμες πολιτικές για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας σε αυτές. Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις οκτώ χώρες παγκοσμίως που συμμετέχει σε αυτό το δεύτερο κύμα μελετών της συνεργασίας PHSSR μεταξύ Ιταλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Γερμανίας και Ισπανίας.

Η χρόνια νοσηρότητα αποτελεί καθοριστικό ζήτημα για τα ώριμα συστήματα υγείας, καθώς αποτελεί το 85%, περίπου, του συνολικού φορτίου νοσηρότητας και, αντίστοιχα, της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Στο δεύτερο κύμα των μελετών PHSSR, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις 8 χώρες της PHSSR οι οποίες θα διερευνήσουν δράσεις και πολιτικές με στόχο τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την έγκαιρη ανίχνευση και την έγκαιρη παρέμβαση στη χρόνια νοσηρότητα.