“Χρυσό” στην ανθεκτικότητα των μικροβίων “αργυρό” στην κατανάλωση αντιβιοτικών

26-12-2016

Ανθεκτικά μικρόβια «κυκλοφορούν» στην Ελλάδα με τους Έλληνες να καταναλώνουν τα αντιβιοτικά σαν …καραμέλες! Η χώρα μας εξακολουθεί να κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στη κατανάλωση αντιβιοτικών ενώ διεκδικεί και το «χρυσό» στα ανθεκτικά μικρόβια, εντός και εκτός νοσοκομείων.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασαν την Τετάρτη ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18 Δεκεμβρίου). Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα εφέτος έχασε την ευρωπαϊκή «πρωτιά» στην κατανάλωση αντιβιοτικών από την Ιταλία, έμεινε ωστόσο στο ψηλότερο βάθρο σε ό,τι αφορά στις «επιδόσεις» της στη μικροβιακή αντοχή, στην παραγωγή δηλαδή ανίκητων και ισχυρών μικροβίων.

Από την τελευταία έρευνα που έγινε στη χώρα μας στο τέλος Οκτωβρίου 2013, παρατηρείται μείωση στην ατομική χρήση αντιβιοτικών, παρόλο που στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (ειδικά όπου υπάρχουν παιδιά)  εξακολουθεί 1 στους 2 από κάθε νοικοκυριό κάθε χρόνο να χρησιμοποιεί αντιβιοτικά. Παράλληλα, προβληματίζει η αύξηση της χωρίς ιατρικής συνταγής λήψης αντιβιοτικών (από 10 το 2007 σε 15.6% το 2013), της ύπαρξης αντιβιοτικών στο σπίτι για ώρα ανάγκης (36% το 2013),  ενώ ενθαρρυντικά στοιχεία είναι η αύξηση του ποσοστού που δηλώνει ότι,  αν τους επόμενους μήνες παρουσιάσει κρυολόγημα ή γρίπη, δε θα πάρει αντιβιοτικά (από 20%  το 2009 σε 45% το 2013),  καθώς και το ποσοστό 88% που δηλώνει ότι στο προηγούμενο επεισόδιο κοινού κρυολογήματος δεν πήρε αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα έχει ως αποτέλεσμα βακτήρια (όπως το Κολοβακτηρίδιο, το οποίο αποτελεί το συχνότερο αίτιο ουρολοιμώξεων στην κοινότητα) να γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά, όχι μόνο στα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής,  αλλά και στα αντιβιοτικά, των οποίων η χορήγηση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων όπως είναι οι κινολόνες (αύξηση αντοχής από 5,2% το 2005 σε 10,2% το 2012).

Τα συχνότερα αίτια νοσοκομειακών λοιμώξεων (Αcinetobacter, Klebsiella και Pseudomonas) στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (>50%) είναι ανθεκτικά στα δραστικότερα αντιβιοτικά που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων που προκαλούν, ενώ παράλληλα αυξάνεται συνεχώς η αντοχή ακόμα και στις τελευταίες θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε. Υψηλά επίπεδα αντοχής χαρακτηρίζουν και τα υπόλοιπα νοσοκομειακά μικρόβια.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιεί δράσεις με σκοπό την ενημέρωση όλων όσων εμπλέκονται στη χρήση των αντιβιοτικών, συνταγογραφούντων και καταναλωτών. Παράλληλα, από το 2011 έχει οργανώσει 12 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια με αντικείμενο την «Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών στην Ιατρική Πράξη» για 1.800 Γενικούς Ιατρούς και Ιατρούς που ασκούν Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε όλη τη χώρα,  ενώ σχεδιάζεται για το 2014 αντίστοιχο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο για τους νοσοκομειακούς ιατρούς ξεκινώντας από τα νοσοκομεία της Αττικής.