Clawback και rebate: Όροι και προϋποθέσεις για την είσπραξή τους σε δόσεις

19-11-2019

Στον καθορισμό των όρων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας είσπραξης με τη μορφή δόσεων των οφειλόμενων ποσών επιστροφής (rebate) και αυτόματης επιστροφής (clawback), των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων και των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ, ετών 2012 – 2018, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων συμψηφισμών, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, Κ.Α.Κ. φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικές εταιρείες με οφειλόμενα προς τον ΕΟΠΥΥ ποσά επιστροφής του άρθρου 35 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) και αυτόματης επιστροφής του άρθρου 11 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41), για τα έτη 2012 έως και 2018, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση καταβολής τους σε άτοκες δόσεις. Σε περίπτωση που κάποια φαρμακευτική εταιρία δεν επιθυμεί να μπει στη ρύθμιση το δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ με αίτηση της έως 20 Νοεμβρίου 2019.

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται μηνιαία με ηλεκτρονική καταβολή με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής. Η πληρωμή πραγματοποιείται ηλεκτρονικά καθώς και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Το σύνολο της πρώτης δόσης της ρύθμισης είναι καταβλητέο έως τις 30 Νοεμβρίου 2019. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου επόμενου μηνός.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΟΣΕΩΝ

Για τα έτη 2012 – 2018 ο αριθμός των δόσεων (D), υπολογίζεται ως εξής:

D=min (Y.O. / max( 0,1*M.M.T. , 10000) , 120)

Όπου στον ανωτέρω τύπο:

(Y.O.) είναι η υπολειπόμενη οφειλή της φαρμακευτικής εταιρείας ή του Κ.Α.Κ. φαρμακευτικών προϊόντων προς τον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2012-2018 μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας του συμψηφισμού.

(Μ.Μ.Τ.) είναι ο μέσος μηνιαίος τζίρος σε τιμές παραγωγού της φαρμακευτικής εταιρείας ή του Κ.Α.Κ., φαρμακευτικών προϊόντων για το έτος 2018. Σε περιπτώσεις εταιρειών που δεν εμφανίζουν πωλήσεις το έτος 2018, σε φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, στον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη ο μέσος μηνιαίος τζίρος σε τιμές παραγωγού της εταιρείας για το τελευταίο εξάμηνο που εμφανίζει πωλήσεις. Η δόση πρέπει να είναι ίση με το 10 % του Μ.Μ.Τ. και να μην τον ξεπερνάει, εκτός αν είναι μικρότερη των 10.000 ευρώ.

Η ελάχιστη τιμή που μπορεί να λάβει το D είναι 1. Η μέγιστη τιμή που μπορεί να λάβει το D είναι το 120 που αποτελεί και τον μέγιστο αριθμό δόσεων της ρύθμισης.

Κατά τον υπολογισμό των δόσεων, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που από τους ανωτέρω υπολογισμούς προκύπτει ποσό δόσης κάτω από 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων μειώνεται κατά μία και γίνεται νέος υπολογισμός του ποσού της δόσης. Ο ανωτέρω τύπος δεν εφαρμόζεται για ποσά οφειλής έως 19.999 ευρώ τα οποία καταβάλλονται εφάπαξ στην πρώτη καταβολή από τις εταιρείες ή τον Κ.Α.Κ.

Οι δόσεις που προκύπτουν από τον ανωτέρω υπολογισμό είναι ισόποσες. Ωστόσο το ποσό της τελευταίας δόσης μπορεί να αναπροσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να προκύπτει το τελικό ποσό της υφιστάμενης οφειλής της φαρμακευτικής εταιρείας (Υ.Ο.) ή του Κ.Α.Κ. Σημειώνεται ότι οι οφειλές που εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση απαλλάσσονται από προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής, έστω και μίας εκ των ως άνω δόσεων, καθώς και της οποιασδήποτε εκπρόθεσμης καταβολής τρέχουσας υποχρέωσης φαρμακευτικής εταιρείας ή του Κ.Α.Κ. φαρμακευτικών προϊόντων προς τον ΕΟΠΥΥ, παύει αυτόματα η ισχύς της ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, οι τυχόν ανεξόφλητες οφειλές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και βεβαιώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί δημοσίων εσόδων. Περαιτέρω, τα φαρμακευτικά προϊόντα των Κ.Α.Κ. ή των φαρμακευτικών εταιριών απεντάσσονται από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων.