Covid 19: Ανησυχία για έξαρση της πανδημίας το Πάσχα – «Κλειδί» η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας

18-04-2022

Σε φάση αποκλιμάκωσης έχει εισέλθει η πανδημία στη χώρα μας, με τους ειδικούς ωστόσο να προειδοποιούν για νέα έξαρση ενόψει του Πάσχα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, σε δηλώσεις του στο ΜEGA, «ανησυχώ για το Πάσχα γιατί περιμένουμε έξαρση. Τα μέτρα έχουν εξαφανιστεί, λέμε ότι είμαστε σε αποκλιμάκωση και είχαμε 82 νεκρούς. Ο ιός είναι εδώ» και πρόσθεσε πως «ο ιός δεν θα γίνει γριπούλα έχει επιπτώσεις σε βάθος χρόνου».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη: «Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι πολίτες έχουν τρία βασικά καθήκοντα: να μην μολυνθούν γιατί ο ιός είναι κακός. Να εμβολιαστούν αλλά και να κάνουν τεστ πριν πάνε κάπου ή εάν επισκεφθούν ηλικιωμένους αλλά και πολύ κόσμο».

Προβληματισμένος για ότι συμβαίνει στη Σανγκάη κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown, δήλωσε ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, στον ΣΚΑΙ. Ο κ. Γαλιατσάτος εξέφρασε την ελπίδα να μην κρύβεται κάτι χειρότερο πίσω από το lockdown στη Σανγκάη.

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον «κρατήσουμε» σαν ένα κρύωμα» δήλωσε.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες. Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο. Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές».

«Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID», τόνισε ο καθηγητής.