Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι αντί να εστιάσουμε αποκλειστικά στο πόσες θερμίδες, πόσους υδατάνθρακες και πόσα λίπη τρώμε, είναι καλύτερο σε μια υγιεινή δίαιτα να δίνουμε έμφαση σε μη επεξεργασμένα και φυτικής προέλευσης τρόφιμα.
Δίαιτα: Ποιότητα VS ποσότητα
Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της American Society for Nutrition, «NUTRITION 2025», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ορλάντο της Φλόριντα, από τις 31 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου.
Η μεγάλης κλίμακας μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 200.000 άνδρες και γυναίκες από τρεις μεγάλες μελέτες των ΗΠΑ. Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H.Chan του Χάρβαρντ παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία της καρδιάς των συμμετεχόντων για 25 χρόνια.
Αυτό που συμπέραναν είναι ότι σε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, αλλά η οποία περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα υψηλής ποιότητας, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, οι συμμετέχοντες είχαν περίπου 15% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και παρουσίασαν βελτιωμένη μεταβολική λειτουργία.
Αντίθετα, οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες ή λιπαρά αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως επεξεργασμένα δημητριακά, σνακ με ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα και ζωικά λίπη ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αυτό αποδεικνύει ότι το να «κόψουμε» απλά τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στον οργανισμό μας αν δεν προσέχουμε και την ποιότητα των υπόλοιπων τροφίμων που τρώμα, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Zhiyuan Wu, PhD.
Μία δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, βασισμένη σε ζωικά προϊόντα, τείνει να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων με βάση τα λαχανικά ή φυτικά προϊόντα, είχε καλύτερα αποτελέσματα για την καρδιαγγειακή υγεία.
Οι δίαιτες που έχουν χαμηλά λιπαρά έχουν έλλειψη μαγνησίου, καλίου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ομοίως, οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί να παραλείπει τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά και φυτικές ίνες, που μπορεί να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και να «στρεσάρουν» έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Ποια είναι η καλύτερη αντιφλεγμονώδης δίαιτα