Νικόλαος Παπαριστείδης: Διατήρηση γονιμότητας σε ογκολογικούς ασθενείς

16-01-2023

Γράφει ο *Νικόλαος Παπαριστείδης

Η αιτία για την οργάνωση και διεξαγωγή του συνεδρίου «ΚΑΡΚΙΝΟΣ – ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ – ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», ήταν αφ’ ενός η ενημέρωση όλων των συναδέλφων που εξειδικεύονται σε αυτά τα δύο σημαντικά πεδία και αφ’ ετέρου η ενημέρωση των ασθενών για τις τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και αφορούν νέες θεραπείες, με τις τυχόν παρενέργειές τους, αλλά και τον καλύτερο και αποδοτικότερο χειρισμό των προβλημάτων που προκύπτουν απ’ αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της επιστήμης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει εφικτό την κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού των ασθενών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα για διατήρηση της γονιμότητάς τους και την απόκτηση υγιών παιδιών μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής, ορμονικής, ακτινικής θεραπείας που μπορεί να υποβληθούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να έχουν καλύτερη ψυχολογία καθώς γνωρίζουν ότι δεν έχουν τελειώσει οι ελπίδες τους για την δημιουργία της οικογένειάς τους.

Με την λήξη του τριήμερου συνεδρίου μας «ΚΑΡΚΙΝΟΣ–ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ & ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» που πραγματοποιήθηκε στο Royal Olympic στην Αθήνα και οργανώθηκε από τρία μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΓΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ», το ΓΝ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ», το ΓΝ «ΜΕΤΑΞΑ», την μονάδα του King’s College Hospital και την κλινική «ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ» με την εποπτεία της Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, είμαι ευτυχής ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής να αναφερθώ περιληπτικά στα αξιόλογα και ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα.

Θα πρέπει να λαμβάνεται ιατρικό, ατομικό και οικογενειακό ιστορικό με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να καθοριστεί στο ζευγάρι ο τρόπος και χρόνος απόκτησης παιδιού. Αυτό τονίζεται ιδιαίτερα, γιατί ο προεμφυτευτικός έλεγχος έχει προοδεύσει με ταχύτατα άλματα και έτσι υπάρχει η δυνατότητα της μη μετάδοσης πασχόντων γονιδίων, με αποτέλεσμα την επιλογή και απόκτηση υγιών εμβρύων για εμβρυομεταφορά.

Στους ογκολογικούς ασθενείς τονίστηκε ότι εφ’όσον τίθεται θέμα διατήρησης του γεννητικού τους υλικού, πρέπει να υπάρχει συμβουλευτική ομάδα αποτελούμενη από γυναικολόγο, χειρουργό, ογκολόγο, εμβρυολόγο, ψυχολόγο και άλλες συναφείς ειδικότητες, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το καλύτερο δυνατόν πρώτιστα για την υγεία της γυναίκας και μετά για την απόκτηση υγιούς παιδιού.

Ιδιαίτερη έμφαση εδόθη στην κρυοσυντήρηση γεννητικού υλικού, για τον χρόνο χορήγησης των αναλογούντων φαρμάκων σε σχέση με την θεραπεία του καρκινοπαθούς.

Τέλος, αυτό που τεκμηριώθηκε επιστημονικά σε αυτό το συνέδριο και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται αλόγιστες προσπάθειες με ανεξέλεγκτες δόσεις στην πρόκληση ωορρηξίας για την λήψη ωαρίων και έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα δημιουργίας καρκίνου, καθώς τα χορηγούμενα φάρμακα της εξωσωματικής όπως προανέφερα ΔΕΝ αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Ως Διευθυντής της ΜΙΥΑ του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι η Μονάδα μας προσφέρει στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο, δωρεάν την λήψη, την κατάψυξη και την μελλοντική κρυοσυντήρηση του γεννητικού και γενετικού τους υλικού.

*Νικόλαος Παπαριστείδης, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής & Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΓΝ «Έλενα Βενιζέλου»