Διατροφή: Η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να μας «κόψει» την όρεξη

διατροφή
14-06-2025
Διατροφή δεν είναι μόνο γεύση. Είναι και μυριωδιές. Πολλές φορές μια μυρωδιά μπορεί να μας ανοίξει ή να μας κόψει την όρεξη. Τώρα. νέα έρευνα δείχνει πως η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να μας κάνει να χορτάσουμε. Κι αυτό, χάρη σε ένα κύκλωμα στον εγκέφαλο που «ανακάλυψαν» επιστήμονες.

Μια έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η μυρωδιά του φαγητού μπορεί να προκαλέσει στον εγκέφαλο ένα αίσθημα πληρότητας. Ωστόσο, αυτό έδειξε να λειτουργεί μόνο σε αδύνατα ποντίκια, και όχι στα παχύσαρκα ποντίκια που μελέτησαν οι επιστήμονες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι μύτες μας μπορεί να κρύβουν «τα κλειδιά» για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Μια ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Max Planck για την Έρευνα του Μεταβολισμού ανακάλυψε μια άμεση σύνδεση της μύτης με μια ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που ενεργοποιούνται από τη μυρωδιά του φαγητού και, όταν ενεργοποιούνται, προκαλούν ένα αίσθημα πληρότητας.

Αυτό υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να απαιτεί διαφορετικές συμβουλές σχετικά με την οσμή του φαγητού πριν από ένα γεύμα, ανάλογα με το βάρος ενός ατόμου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σαρώσεις εγκεφάλου για να διερευνήσουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών αντιδρούν στις οσμές των τροφίμων και κατάφεραν να εντοπίσουν μια νέα ομάδα νευρικών κυττάρων στο εσωτερικό διάφραγμα του εγκεφάλου.

Αυτά τα νευρικά κύτταρα αντιδρούν στην τροφή σε δύο βήματα: Όταν το ποντίκι μυρίζει τροφή, τα νευρικά κύτταρα ενεργοποιούνται και δημιουργούν μια αίσθηση πληρότητας. Αυτό συμβαίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επειδή τα νευρικά κύτταρα συνδέονται άμεσα με τον οσφρητικό βολβό.

Όταν τα ποντίκια άρχισαν να τρώνε, η λειτουργία των νευρικών κυττάρων αναστέλλεται. Τα ποντίκια έτρωγαν λιγότερο όταν αυτά τα νευρικά κύτταρα είναι ενεργά πριν από το φαγητό.

«Πιστεύουμε ότι αυτός ο μηχανισμός βοηθά τα ποντίκια στην άγρια ​​φύση να προστατεύονται από τους θηρευτές. Τρώγοντας για μικρότερα χρονικά διαστήματα, μειώνουν τις πιθανότητές τους να πιαστούν», εξηγεί η Janice Bulk, η βασική συγγραφέας της μελέτης.

Το υπερβολικό βάρος διαταράσσει την αντίληψη

Σε παχύσαρκα ποντίκια, η ίδια ομάδα νευρικών κυττάρων δεν ενεργοποιήθηκε όταν τα ποντίκια μπορούσαν να μυρίσουν την τροφή.

Τα ποντίκια δεν ένιωθαν πιο χορτάτα και δεν έτρωγαν λιγότερο. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι είναι ήδη γνωστό ότι η παχυσαρκία διαταράσσει το οσφρητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της νευρωνικής δραστηριότητας στον οσφρητικό βολβό.

Μπορεί να ισχύει και στους ανθρώπους;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος περιέχει την ίδια ομάδα νευρικών κυττάρων με το ποντίκι, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό αν αυτά αντιδρούν επίσης στις οσμές των τροφίμων.

Μελέτες από άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει ότι ορισμένες μυρωδιές πριν από ένα γεύμα μπορεί να μειώσει την όρεξη των ανθρώπων. Αντίθετα, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα υπέρβαρα άτομα τρώνε σημαντικά περισσότερο στην ίδια κατάσταση.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε υπόψη την αίσθηση της όσφρησης στη ρύθμιση της όρεξης και στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Η μελέτη μας δείχνει πόσο οι διατροφικές μας συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή επηρεάζονται από τη μυρωδιά του φαγητού. Δεδομένου ότι ανακαλύψαμε ότι η οδός αυτή μειώνει την όρεξη μόνο σε αδύνατα ποντίκια, αλλά όχι σε παχύσαρκα ποντίκια, η μελέτη μας ανοίγει έναν νέο τρόπο για να βοηθήσουμε στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής στην παχυσαρκία», λέει η Sophie Steculorum, επικεφαλής της μελέτης και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Max Planck.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Πώς θα φάμε υγιεινά εάν δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε